Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Елеонора Николова, БОРКОР: Трябва да има пряк избор на съдийската квота

Според нея досега НС е разглеждало квотата като шпанс да вкара свои магистрати във ВСС

26.11.2015 | 20:56 Редактор: Мария Аладжова
Елеонора Николова, БОРКОР: Трябва да има пряк избор на съдийската квота

"Не мога да разбера как две дами могат имат такъв език и поведение" - това каза по повод изтеклите разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева директорът на Центъра за превенции и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) Елеонора Николова. Тя коментира скандала в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев.

В изтеклите разговори между съдията и бившият председател на Софийски градски съд бяха намесени имената на членовете на Висшият съдебен съвет и други съдебни магистрати.

Николова заяви, че Ченалова и Янева са „две самозабравили се жени“ и определи действията на двете като груби и тежки нарушения със слуъжебни задължения.

Тя напомни, че първият скандал в съдебната система е започнал с неслучайното разпределние на делата.

Според Николова е бил съмнителен фактът, че уволнената дисциплинарно Ченалова е била главен съдия по наказателните дела дълго време, а след това извендъж се пренася в търговските. Николова отбеляза, че търговско правораздаване е пряко свързано с инвестиционния климат в страната и изтеглянето на капитали от България. 

Проектът за промяна на Конституцията не е достатъчен, каза Николова. БОРКОР държи да бъде наложен прекият избор на съдийската квота на прокуратурата от самите магистрати:

„При тази квота 6 на 6 Народното събрание прие една добре организирана дейност по избор на качествена квота. Досега Народното събрание е разглеждало квотата като шпанс да вкара свои магистрати във Висшия съдебен съвет“, обясни Николова. 

По думите ѝ предложените реформи се отнасят до съдебната власт, но не са от полза за съдебния акт, който е пряко свързан с българския гражданин като потребител.

Чуйте: