Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Бобоков: Южен поток трябва да бъде размразен

Според предприемача проектът би бил от полза за интересите на България

25.11.2015 | 20:26 Редактор: Мария Аладжова
Пламен Бобоков: Южен поток трябва да бъде размразен

"Южен поток" трябва да бъде размразен. Това каза в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев председателят на Съвета на директорите на „Приста Ойл Груп“ Пламен Бобоков. Според него проектът би бил от полза за интересите на България:

"Икономическата логика на Русия налага продаването на газа, това може да пасне на нашите интереси. Има съгласуване от страна на ЕК, ние трябва да сме инициатори. При нас това липсва", заяви предприемачът.

По негови думи на българския пазар има монопол, който определя цените на горивата. Няма конкурентен внос, който би регулирал пазара, добави той.

Още по темата

Според Бобоков най-големият проблем в българската икономика, за който светкавично трябва да се намери решение, е "таксата задължение към обществото" при цената на тока. По негови думи това оказва директно влияние върху българските производители и прави производството неконкурентно. Бобоков добави, че българският ток е най-скъпият в Европа. 

И обратното - като най-голям приоритет в икономиката на страната предприемачът определи плоския данък.

"Тази свещена крава не трябва да се пипа", поясни той. 

Още по темата

Директорът на „Приста Ойл Груп“ беше категоричен, че е нужна дългосрочна стратегия за прокарване на българския бизнес на международно ниво.

Трябва да има точна и ясна стратегия за пазарите - кой и къде ще ги развива. Правителството трябва да го направи. Никой не обръща внимание на това.

Аз бих инвестирал във Външно министерство и нашите представителства зад граница.

Те могат да са проводници, чрез които българският бизнес да достигне до съответните държави. Трябва да се определи къде България е конкурентна", подчерта Пламен Бобоков.

Руските туристи

България трябва да създаде условия за идването на руските туристи, заяви още Бобоков. Според него страната ни трябва да се възползва от препоръката на руското правителство към гражданите си да не пътуват за Турция и Египет.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма