Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Л. Богданов: Появиха се нови различни двигатели на българската икономика

Първият, за който всички говорят е IT браншът

30.08.2015 | 09:50 Редактор: Ирина Георгиева
Л. Богданов: Появиха се нови различни двигатели на българската икономика

През последните години се появиха нови различни двигатели на българската икономика - първият, за който всички говорят е IT браншът. Това коментира икономистът и анализаторът от Industry Watch Лъчезар Богданов в предаването Денят Он Ер. 

ървият, за който всички говорят е IT браншът, производството на софтуер, добри и умно програмисти работят за глобални компании. Дялът му в икономиката не е малък, защото износът на IT и вторият подраздел е аутсорсинг на бизнес услугите - call center, изнесено счетоводство, support center - тези два типа бизнеса за последните 6 години са нараснали 4,5 пъти. Това, което е интересно, ако те са двигателите от средно до високо квалифицирана ръка." - обясни Богданов.

Следващото, което много дърпа българската икономика са преработващите компании, поясни икономистът. Според него това са или чужди преки инвеститори или български инвеститори, които работят вече за известни чужди компании.

"Със строителството не е свършено, но с икономика, която е движена от огромен поток чужди инвестиции и ексклузивно нарастване на новите инвестиции и оттам ново строителство и кредитиране, което нараства всяка година с 40-50%. Представете си, че хората едната година са получили милиард кредит, на следващата 2,5 млрд., а на по-следващата 4 млрд. - това вече няма да се случва по този начин." - допълни Богданов.

Чуйте: