Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: Образованието изглежда все по-отдалечено от практическата работа

Българската икономика зависи много от нископлатения ръчен труд, който няма как, ако не се промени да ни доведе до по-добро жизнено равнище

11.08.2015 | 09:59 Редактор: Ирина Георгиева
Ивайло Калфин: Образованието изглежда все по-отдалечено от практическата работа

Образованието изглежда все по-отдалечено от практическата работа. Това коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Денят Он Ер. По думите му има много повече места в университетите, отколкото деца, които завършват училище.

"За съжаление интересът, свързан с обучение по науки, свързани с математика е минимален. Средното образование продължава във Висшето. Всички инженерни науки и информационни технологии, които действително са търсени, имат нужда от познания по математика." - обясни министър Калфин.

Мотивацията на българските младежи да учат е, за да получат диплома за висше образование, а не заради това какво точно ще работят и в какво искат да се реализират, показва анкета, цитирана от министър Калфин. Според него, колкото по-рано човек започне да се трупа трудовият си стаж, толкова по-добре.

Безработицата у нас е по-ниска и от средните европейски равнища, подчерта социалният министър. По думите му очевидно е, че два фактора дават ефект - единият е някакво раздвижване на икономиката, въпреки че то не е голямо и от друга страна усилената политика за младежката заетост.

"Намали се процентът на младите, които лесно си намират работа. В момента има много немотивирани младежи. Важно е да ги убеждаваме, че да работиш и да си повишаваш квалификацията и да можеш да си по-сигурен в себе си има смисъл." - обясни министър Калфин.

Производителността в България е по-ниска, не защото на българина не му се работи, а защото такива са условията - такова е оборудването, машините, енергийната ефективност.

"Българската икономика все още зависи много от ръчния труд и то от нископлатения ръчен труд, който няма как, ако не се промени да ни доведе до по-добро жизнено равнище. Няма как да се увеличават заплатите, ако не се увеличават и изискванията към работещите. Общо взето политиката да поддържаш конкурентоспособност с евтин труд е много обречена." - добави министър Калфин.

Чуйте: