Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Атанас Славов : Разделянето на ВСС на две колегии ще гарантира независима съдебна власт

27.05.2015 | 21:55 Редактор: Весела Гиздева
Атанас Славов : Разделянето на ВСС на две колегии ще гарантира независима съдебна власт

Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии задължително трябва да се случи, ако искаме да говорим за независима съдебна власт в България. Това каза Атанас Славов, преподавател по конституционно право, в предаването „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

 

Според Славово двете колегии на ВСС трябва да вземат самостоятелно, независимо и окончателно решенията за кадровите назначения на съдии и на прокурори и следователи.

„Това е в центъра на конституционните промени, първата задължителна и неизбежна стъпка, ако искаме да говорим за съдебна реформа“, заяви Славов. Според него  - ако излязат извън сянката на главния прокурор, съдиите във ВСС ще могат независимо да формират решенията си.

 

По думите на Славов друг важен акцент в съдебната реформа е увеличаването на капацитета на инспектората към ВСС да разследва магистратите за конфликт на интереси, имуществените им декларации, действия, които нарушават и оронват престижа за съдебната власт .

 

Третият акцент е възможността на всеки съд да сезира пряко Конституционния съд, когато се нарушават права на български граждани. „Това ще укрепи независимостта  на съда и ще създаде допълнителни гаранции за правата на човека“, категоричен е Славов.

Важни промени, които не са заложени все още в проекта за конституционни промени са по отношение на прокуратурата и нейната по-голяма прозрачност.

 

Когато има обвинения на най-висше ниво в съдебната система, например към главния прокурор, на практика няма ефективен механизъм за разследване. И предстоящите промени могат да променят  това само частично, обясни Славов.