Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калфин: Ще подкрепим Димитър Радев за управител на БНБ при съответните условия

Вероятно следвaщата седмица комисиите ще започнат обсъждането на пенсионните промени

26.05.2015 | 22:15 Редактор: Весела Гиздева
Калфин: Ще подкрепим Димитър Радев за управител на БНБ при съответните условия

Вероятно ще подкрепим кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ, като му се поставят съответните условия и очаквания. Това каза социалният министър Ивайло Калфин в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев.

По повод кандидатурата на Димитър Радев за нов шеф на БНБ Калфин заяви, че най-важното е да се отговори на въпроса – какво доведе до всички тези безобразия, които се случиха с КТБ.

"И липсата на достатъчно контрол преди тя да изпадне в несъстоятелност, и всички тези истории със синдици, квестори, цесии и т.н. Това е просто невиждано в Европа. Вниманието се отклонява само по линията да търсим къде са парите от КТБ. А нека да видим къде е системният проблем." - коментира Калфин.

"Един от проблемите е, че ЕЦБ не иска да има нищо общо с такива като нас и ние трябва да променим това отношение. Но има един европейски банков орган, който затова е създаден – да следи добрите практики. За мен е задължително да има една експертиза и оттам да ни кажат кои процеси са вървели зле, така че да се стигне до случая с КТБ" - допълни Калфин.

Вероятно следвaщата седмица комисиите в НС ще започнат обсъждането на пенсионните промени.

"По една много спорна тема успяхме да направим така, че социалните партньори да подкрепят един и същ вариант. Все пак с известни несъгласия, но всички разбират, че сегашната система е пагубна и при  тази демографска картина тя ще гарантира мизерни пенсии в бъдеще. Намерихме сечението на това, което е приемливо." - заяви министър Калфин.

Калфин е заявил готовност пред социалните партньори за обсъждане на нови параметри за определяне на минималната работна заплата, които да са по-обективни.

"Тогава ще видим, че в България производителността на труда е три пъти по-малка от тази в ЕС, а заплатите са шест пъти по-ниски." Според Калфин това е така, защото българската икономика има лоша структура, която разчита много на нископлатен труд.

Чуйте: