Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Томислав Дончев: Все още няма официален отговор от Русия за Южен поток

Вицепремиерът Томислав Дончев за преговорите в Брюксел, за газовия хъб, за Южен поток, за програмата на кабинета, за ERM2

13.01.2015 | 21:37 Редактор: Весела Гиздева
Томислав Дончев: Все още няма официален отговор от Русия за Южен поток

Все още България не е получила официален отговор от Русия дали газопроводът Южен поток е окончателно спрян или не. Това заяви в Денят ON AIR вицепремиерът Томислав Дончев. Според него на дневен ред за българската страна стои един болезнено конкретен въпрос – „Има ли или не Южен поток?". Според Томислав Донев това не е руско-български, а  руско-европейски проект. Затова за България е важно да знае дали мегагазопроводът е прекратен или е частично прекратен.

Коментарът идва на фона на утрешното посещение в Москва на еврокомисаря по енергийните въпроси Марош Шефчович. Според вицепремиера Дончев нито един енергиен проект не е само икономически, а е и политически. Утре енергийният еврокомисар ще поиска от руската страна еднозначен отговор на въпроса – прекратен проект ли е Южен поток или не.

Ще бъде обсъдено и предложението на България за газов хъб с център Варна, който според Дончев може да бъде определен като своеобразен компромис за руските и  европейските енергийни интереси  в  контекста на Общ енергиен съюз в ЕС. Според вицепремиера  газовият център на българска  територия може да обедини морската  част от газопровода „Южен поток“, родния добив на газ от Черно  море,  северното синьо гориво от Румъния, интерконектора с Гърция, втечнен газ и синьо гориво от газопровода,  който идва от Азербайджан, но преминава през Турция.

По думите на Томислав Дончев от Русия е дошъл обнадеждаващ сигнал за интерес от страна на Москва, но са необходими повече детайли,  които се очаква утре да представи именно енергийният еврокомисар Шефчович.

Освен енергийните теми, Дончев коментира и бъдещите планове на правителството. Управляващите вече са готови с политическата програма на кабинета „Борисов“,  която обаче по думите на Дончев трябва да бъде съкратена и да бъдат извадени конкретни политически акценти.

Относно кандидатурата на България за членство в европейския банков надзор и банков съюз, Томислав Дончев е категоричен, че това е политическо решение, а страната ни на първо място трябва да се отърси от последиците на фалита на КТБ и да излъчва сигурност и стабилност. Според вицепремиера страната ни не може да си позволи да забрави аферата КТБ, без да бъдат извадени поуките от нея. Само по този начин може да се избегне подобна ситуация в бъдеще.