Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не отписвайте еврото: Дим. Бечев в Денят он ер 7 ян. 2015

07.01.2015 | 23:49
Не отписвайте еврото: Дим. Бечев в Денят он ер 7 ян. 2015

„Не отписвайте еврото“, написа на 6 януари 2015 финансистът Димитър Бечев от Лондон. В Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 януари 2015 той коментира срещата Меркел-Камерън и общата валута, атентата в Париж и новата гръцка криза.


Още по темата

Еврозоната се разширява, а ЕС се федерализира и Великобритания полека-лека е изтиквана в периферията. Други събития като заседанието на 22 януари на ЕЦБ напомнят политическите решения и мерки, които прилага дълго време BoE: пускането на печатницата, каза Бечев.

Той коментира и атентата в Париж като шокираща новина:

„Колкото и някой да е несъгласен с посланието, което се прокарва от Charlie Hebdo, това не е начинът. Окуражаващо е, че десетки хиляди французи са в момента на площадите, изразявайки солидарност, заставайки зад основната свобода на изразяване.“

Гърция не трябва да бъде отписана, смята Бечев.

„Да не прибързваме с оценките – нека видим първо какво правителство ще се състави. По изказванията на Ципрас личи, че се опитва да си остави пространство за маневриране и не бих се учудил да направи завой“.

Още по темата

Според финансиста не е ясно дали Сириза ще успее да състави правителство. Той каза, че очаква нервност в пазарите, но смята, че трябва да се следи по-скоро какво става във Франкфурт:

„Марио Драги в средата на 2012 с няколко свои решителни стъпки успя да промени играта в еврокризата. В момента топката е на негов терен и в Германия. За съжаление не решава само Ангела Меркел.“

Според него Камерън иска да чуе много неща от Меркел, а тя няма много нужда от него в момента:

„Камерън иска да получи ясен сигнал, че Германия стои зад него, за да тръгне към промяна в договорите, което да е аргумент пред избирателите и е готов през 2017 да направи референдум. Това обаче е рискована игра. Но има шанс торите да спечелят с преднината си в сондажите. Въпреки избирателната система, лейбъристите може би няма да реализират такъв сериозен резултат“.

 


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма