Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ЕП обсъжда нови правила за интернет-търсачките

оментар на Христо Ласков в Денят Он Ер

28.11.2014 | 06:30 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП обсъжда нови правила за интернет-търсачките

ЕП обсъжда нови правила, според които интернет-търсачките трябва да бъдат разделени от услугите с комерсиална цел - може да се окаже, че Google няма да има правото да публикува реклами на платформата си за търсене на информация в интернет. Обсъжданият законопроект може да да създаде основа за разделяне на бизнеса на американската компания, смятат някои специалисти. В същото време Брюксел критикува Google за нарушения на правилата на конкуренцията и на законодателството за личните данни и авторските права. 

Коментар на Христо Ласков в Денят Он Ер:

Базовото ниво на използване на услугите на Google е напълно безплатно. Има услуги, които може, ако искаш да заплтиш. Например Gmail има определено количество място за съхранение на информация, след което всеки може да заплати, за да увеличи това място. Това обаче е стандартна практика за всяка една компания и популярен метод на плащане. Що се касае до решението на ЕП това е доста далеч от реалността и превеждането му в дейността, тоест той е доста далеч от това да бъде факт. Да не говорим, че в самия текст на закона не се говори конкретно за Google, а за абсолютно всички търсачки. 

В Google в Европа се представя по-добре от САЩ. Тук малко под 5% използват различни, докато в САЩ има Bing, Yahoo и други. От Google Почти признават, че са монопол в Европа.

Чуйте: