Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Берлин отбеляза 25-годишнината от падането на Берлинската стена със светещи балони

Те се намират на мястото по някогашното й трасе

09.11.2014 | 23:45 Редактор: Ирина Георгиева
Берлин отбеляза 25-годишнината от падането на Берлинската стена със светещи балони

Европа отбеляза 25 години от падането на Берлинската стена. Разрушаването й на 9 ноември 1989 г. слага края на 30-годишното разделение на Германия. 25 години по-късно на мястото до старата е изградена нова символична стена от 8000 светещи балона, предаде журналистът Доника Денева от Берлин. В Денят Он Ер тя коментира, че балоните са пълни с хелий и ще излетят във въздуха, символизирайки падането на границата.

Денева съобщи, че движението е ограничено, а улиците в Берлин са затворени. Навън има тълпи от хора, които искат да си спомням за събитието, допълни тя.

"Горбачов успя да сложи в сянка тазгодишните празници и както германците се изразяват, той сипа вино в чашата на празнуващите, защото каза нещо много силно - той каза, че светът се намира на прага на нова Студена война и дори много хора смятат, че тя вече е започнала. Това беше знак към Запада, че вероятно все още всичко не е както трябва и както хората си пожелават в момента." - заяви Денева.

Няма много западни лидери, коментира Денева и добави, че в Берлин се намират двамата носители на Нобеловата награда за мир, заедно с политическия връх на Германия и Мартин Шулц, председателят на ЕП, както и кметът на Берлин. 

Чуйте: