Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Отнемането на лиценза ще има оздравителен ефект: Г. Ангелов

07.11.2014 | 00:04
Отнемането на лиценза ще има оздравителен ефект: Г. Ангелов

Коментар на икономиста Георги Ангелов в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 6 ноември 2014.


Още по темата

Връща ли се българската банкова система към нормалността след отнемането на лиценза на КТБ?

Това е първата стъпка към връщането към нормалността.

Последната стъпка е изплащането на гарантираните влогове и след това оздравяване на банковия надзор.

Защото първото днешно решение на банковия надзор за отмяна на увеличението на капитала отново  показва, че банковият надзор и неговият шеф не са си вършили добре работата, давайки разрешение на фиктивна схема за увеличение на капитала. Това трябва категорично да се промени, ако искаме доверието към надзора и регулатора да се върне обратно.

 

За да няма „следствието е приключило- забравете“? Т.е. оттук нататък трябва да бъде разрушен „моделът КТБ“, но преди това трябва да се изплатят гарантираните влогове, което вероятно няма да бъде проблем, защото Фондът влиза в правата си и каза как ще стане. Но по-важното е когато банката влезе в съда и той обяви несъстоятелност каква ще бъде датата на несъстоятелността. Това е свързано с цесиите.

Нашият закон е доста отворен към тези цесии, които се извършват в последните месеци и седмици след доклада на одиторите.

Понеже осчетоводяването на лошите кредити е към дата 30 септември, смятам, че най-вероятно това ще бъде датата, защото за нея имаме данни, че банката е с отрицателен капитал.

Едва ли съдът ще прави собствено разследване – знаем, че сроковете са кратки при банките. Съдът няма да може да прави нова оценка и би трябвало да обяви 30 септември за начало на несъстоятелност.

Негативният ефект от затварянето на КТБ вече го усещаме, тъй като бе затворена над 4 месеца. Той се отрази в по-малко кредитиране, по-малко инвестиции. Сега, с ясното и категорично решение на регулатора за затваряне на КТБ и изплащане на гарантираните влогове, нещата би трябвало да започнат да се успокояват. Вече е ясно какво ще става.

Всички спекулации дали ще дойде спасител или не, дали има пари или не за изплащане на гарантираните влогове, ще свърши. По-скоро нещата ще започнат да се подобряват отсега нататък.

 

Още по темата

Това е успокоителен сигнал към пазарите..

Повечето – да не кажа всички твърдения за негативния ефект на КТБ идват от вложители и облигационери на КТБ. Преди два дни точно облигационерите, международните, изпратиха писмо, в което твърдяха това. Не можем да приемем, че това са неутрални, обективни оценки.

Видяхме тези дни оценката на ЕК за икономически растеж през 2015, в която се взема под внимание съдбата на КТБ: оценката не е за висок ръст, но не и за катастрофа. Запазва се сегашното състояние на слаб икономически растеж, така че не можем да кажем, че КТБ ще има някакъв особен негативен ефект.

Разчистването на проблема ще има по-скоро оздравителен ефект върху банковата система и икономиката на страната.

 

Чуйте целия разговор във видеото.