Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Украйна едва ли ще постигне реверс на газовите доставки: Казанджиев

26.09.2014 | 23:39
Украйна едва ли ще постигне реверс на газовите доставки: Казанджиев

Коментар на Христо Казанджиев, член на Българския енергиен форум в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 26 септември 2014.


По-паметливите наши слушатели и зрители помнят, че пъзелът по някакъв начин се нарежда след срещите на президента Петро Порошенко с Путин и след това с Барак Обама.

Да чуем Христо Казанджиев, член на Българския енергиен форум, за пробива в Берлин.

Вероятно през уикенда ще бъде доизглаждано и вероятно другата седмица ще бъде подписано някакво споразумение.

Коментарът ви?

Много се надявам страните да проявят разум и да се стигне до подписване на споразумение поне за зимния период с оглед предотвратяване на кризи с доставките на газ като за Украйна, така и за всички страни в Европа.

Имайки предвид горчивия опит от близкото минало, аз съм доста скептичен към такова безпроблемно развитие на отношенията Украйна-Русия.

Добрата новина е налице. Дай Боже да се реализира според очакванията на всички.

 

Преговорите, които продължават и в момента са по междинното предложение, за което Меркел е дала разрешение, защото „зимата наближава“, както е казала.

Дали с тези 5 млрд долара ще бъде премината зимата? Защото отношенията Украйна-Русия висят в Стокхолм на арбитраж.

Определено тези 5 млрд долара няма да са достатъчни за целия природен газ, необходим на Украйна и нейният призив за спазване на договореностите за доставка на реверсивен газ са разбираеми.

Опасявам се, обаче, че такъв реверс ще бъде труден и ако започне да се реализира, което ще бъде в разрез с разбиранията на Русия, може да се стигне до действителна газова криза.

Единствената възможност да се прояви волята на Русия е през зимата. Винаги този период е бил използван от Русия за оказване на сериозен натиск.

 

Коментар по евентуалната дерогация за Южен поток, която Русия може да поиска на преговорите в Берлин и съобщението от Мартин Димитров, че Газпром може да поиска да влезе в българската газопреносна мрежа – чуйте във видеото.