Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мароко е порталът за България към големия африкански пазар

Посланикът на Мароко в София Латифа Ахарбаш

16.07.2014 | 23:14
Мароко е порталът за България към големия африкански пазар

Н.пр. посланикът на Мароко в София Латифа Ахарбаш в предаването на България он ер с Веселин Дремджиев, Денят он ер на 16 юли.

Коментар на събитията в Близкия Изток, възможностите за инвестиции и зоната със специален статут в Танжер.


Вие казахте, че конфликтът между палестинците и Израел е нещо нежелано. Но дали става дума за конфликт само между палестинците и Израел или защита на Израел от крайните ислямисти-военни от  Хамас.

Ясно е, че основният въпрос е конфликтът между Израел и Палестина. Мароко подържа идеята за две държави, които живеят заедно в сигурност.

Да не забравяме, че ако не решим проблема, никога няма да имаме колективна сигурност в целия регион.

Това, което става в Газа е ясно, че е част от проблема.

Но като гледаме какво става в последните години изобщо в Близкия Изток – започна Арабската пролет и стигнахме до момента, когато се появи този халифат в Ирак и Леванта. Какво става в Близкия Изток, защо пътят към демокрацията, нормалността е толкова дълъг? Всичко започна в Тунис, мина през Египет..

Ако ми позволите, мисля, че не трябва да се смесват различни ситуации. Арабската пролет беше доказателство, че арабските народи се стремят към демокрация. Мароко не е страна от Арабската пролет, защото сме политически стабилна страна. Създали сме демократичен процес много отдавна.

Ние подкрепяме Арабската пролет като повратен момент, който позволи на народите да се освободят. Но е много важно да се разбере, че това е процес.

Това, което стана в Тунис е много хубаво. Те преминаха през много трудни периоди и в момента според мен нещата ще се задвижат много бързо.

Ситуацията в Либия е по-сложна, но Арабската пролет беше доказателство, че арабските народи от тези страни се стремят към демокрация.

Това, което става в Палестина е отрицание на справедливостта, защото Израел има право на справедливост, но трябва да се разбира много добре, че палестинците нямат само хуманитарни нужди, те имат и законното право на своя държава.

Не ми казахте за халифата. Като говорим за Израел - той е изключително притеснен от една страна от това, което става в Сирия и в целия регион. По някакъв начин, както казват някои колеги, „плодът на Арабската пролет“ е загнил. Изведнъж се появява този халифат. Не са ли големият проблем тези фундаменталисти, тези ислямски фундаменталисти, които вече искат и държава?

Мисля, че фундаментализмът не е съществува само у една религия. Мисля, че ислямисткият екстремизъм, еврейският екстремизъм, католическият и православният екстремизъм са дисфункционални. Те противоречат на човешките права, на справедливостта, но не бива да стигматизира.

Арабската пролет не беше направена от фундаменталистите.

Това е ясно.

Много е важно.

Госпожо посланик, за да приключим с глобалния поглед към Близкия Изток – вие ще кажете разбира се, че това е рецептата, но - монархиите, особено Мароко, Йордания, сякаш са имунизирани по някакъв начин. Поне така изглежда. Сякаш са имунизирани срещу такива сътресения. Има ли някаква рецепта?

Не мога да ви противореча, когато говорите за имунитет. Мога да довърша вашия анализ. Говоря само за Мароко.

Мароко е политически стабилна страна, отворена културно и либерална икономически. Това е главното.

Монархията в Мароко е народна монархия на над два века..

Това беше потвърдено от смяната на краля..

Монархията в Мароко беше факторът, който успя да покаже, че слуша обществото и затова Мароко успя да утвърди включващ гражданското общество и политическите партии процес, за да проведе диалог за промяна на Конституцията. Стабилността идва от тук.

Вашият крал общо взето чу това, което всеки народ иска: работа, добри заплати и сигурност. Добра икономика. Много е интересен случаят с тази икономическа зона в Танжер. Тя е по някакъв начин не само магнит за чуждите инвеститори, но дори за мароканците.

Защото знам, че там има мароканци, които предпочитат да не живеят в Испания или Франция, а: о, чудо! - в Мароко. Какво представлява и как привличате българския бизнес?

Много са ясни нещата. Това, което става в момента в Мароко – като модернизация на икономиката, като консолидация на доброто управление, даде резултат и ЕС подкрепя тази консолидация и този усилие за реформи..

Какво конкретно правите там, в Танжер? Три минути..

Ние сме най-близката до ЕС страна в нашия регион и политически, и икономически. Това ни позволява да имаме статут на напреднала държава с ЕС и Споразумение за свободна търговия с ЕС. Това означава, че между Мароко и България - България – пълноправен член на ЕС и Мароко – чрез статута си на напреднала държава, както с използването на постиженията на общността, обменът ще бъде по-голям.

Например Мароко в момента адаптира европейските регулации като правила за търговия, прозрачност, реформи в правосъдието и икономиката..

При тези условия кого каните? Кои сектори от българската икономика? Ясно е, че туризмът винаги е добре дошъл, но отвъд него?

Туризмът е голямо разочарование, по-добре да говорим друг път за него. Българската и мароканската икономика се допълват много интересно. Например Мароко е втората страна в Африка, която привлича най-много чуждестранни инвестиции и сме вторият по големина инвеститор за България.

Тези факти трябва да се знаят и българските инвеститори са добре дошли, както и европейските.

В кои сектори?

Автомобилизмът. В Мароко се намира най-големият завод на Рено в Африка. Колите, които се виждат по българските улици, рено, са от Мароко. Още - авиоиндустрия. Земеделие.

А марокански инвестиции в България? В кои сектори?

За момента няма марокански инвеститори. Като посланик с моята колежка, посланик Симеонова в Мароко, разработваме съвместен бизнес съвет, чрез който се опитваме да предадем това послание. България положи големи усилия за подобряване на деловия климат и съм сигурна, че мароканските инвеститори ще дойдат.

Сега трябва да преодолеем тази психологическа бариера, която се дължи на факта, че България не се възприема от Мароко като регионален пазар, а Мароко още не се възприема като портал за България към големия африкански пазар.

Има ли български туристи в Мароко?

Надявам се да има повече, засега са към хиляда. Не е достатъчно. Сигурна съм, че мароканците са готови да дойдат в България, защото тя е чудесна страна, като културно наследство, човешка близост и природа. Надявам се.