Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ради Стамболов: България има бъдеще в производството на храни за износ

Повечето почивни дни са по-голям проблем за фирмите, които работят с външни контрагенти, коментира вицепрезидентът на Евро-Ток България

21.04.2014 | 20:19 Редактор: Мариета Иванова
Ради Стамболов: България има бъдеще в производството на храни за износ

Хранителната промишленост в България има бъдеще в производството на храни за износ, заяви в предаването Денят ON AIR  с водещ Ивайло Лаков шеф Ради Стамболов, вицепрезидентът на Евро-Ток България.

„В България има условия да се произвежда храна за космонавти, например”, посочи Стамболов.

На въпрос дали държавата помага на развитието на малкия и среден бизнес той коментира, че е на мнение, че по-скоро пречи.

„Не само, че не е стимулиран, но все повече му се пречи. В чисто политически план не съм оптимист, че се случва нещо реално”, заяви Стамболов. Той допълни, че неговата компания се опитва да работи с по-малко, но по-високо платени специалисти и по този начин се опитва да остане конкурентна на пазара.

„Когато в една държава хазната е празна, започват масови проверки, за да се събере каквото може. Без да бъда експерт по макроикономика, имам усещането, че хазната е празна,” коментира още Сталболов.

По думите му държавата може да вземе пример от съседна Гърция в развитието на малкия бизнес в областта на ресторантьорството.
„Там отиваш и казваш, че искаш да отвориш ресторант и посочваш определен срок,  в който ще си готов. В замяна получаваш наръчник как да го направиш. След това идват и те проверяват двама души и бизнесът е готов да стартира”, поясни Стамболов.

На въпрос как почивните дни се отразяват на малкия бизнес той посочи, че повече страдат компаниите, които работят с външни контрагенти.