Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Тодоров: Земеделска земя трябва да купуват хора с визия за развитието й

Българската земя трябва да се използва по предназначение – за производство, коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България в Денят ON AIR

15.04.2014 | 12:39 Редактор: Мариета Иванова
Ивайло Тодоров: Земеделска земя трябва да купуват хора с визия за развитието й

Българската земеделска земя е национално богатство и трябва да се използва по предназначение – а именно от нея трябва да се получава продукция, коментира в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев  Ивайло Тодоров,  председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Нашето послание към политиците винаги е било, като се правят регулации, да не се дава право за спекулативно купуване на земя. Въпреки че земята не може да се изнесе, то ако бъде купена от български или чужди инвеститори, които нямат визия за развитието й, те могат да я оставят да пустее и да няма производство, каквото е предназначението й“, посочи Тодоров.

По повод ветото на президента на Закона за земеделските земи Тодоров коментира, че в представляваната от него асоциация са имали опасения относно текстове, особено тези, които са свързани с ограниченията на българските граждани.
„Истината е, че много български граждани са в чужбина и биха могли да се върнат и да правят бизнес, но закона ги ограничава“, коментира експертът. Той допълни, че от Асоциацията на земеделските производители в България може да дадат препоръки при преразглеждането на закона.

Тодоров коментира и обещанията за увеличаване на директните плащания на собствениците до 30 хектара от новия програмен период.   Той посочи, че от асоциацията не са против схемите за разпределение, а от начина, по който се прави това разпределение.

По думите му, както производителите, така и собствениците на земя се объркват от противоречивите сигнали по темата и обещаните допълните 1250 евро за първите 30 хектара. Той подчерта, че трябва да бъде определена формулата по разпределяне на тези средства, тъй като „заложената рамка от Брюксел е между 500 и 1250 евро“. Необходимо е да се уточни и дали само собствениците на земя или само производителите ще получават тези средства, коментира Тодоров.

Припомняме, че в средата на март лидерът на ДПС Лютви Местан обеща „радикална промяна в разпределението на плащанията за земеделските стопани“.

"Рискови производители с до 1-2 хектара обработваема площ ще получават константно по 1 250 евро, без задължения да изпълняват зелените компоненти и да са обвързани с производство", заяви той на 10 март по време на срещата между правителството и медиите "Открито управление".

Ден по късно министърът на земеделието и храните Димитър Греков уточни, че финансова помощ от  1250 евро годишно ще получават само малки стопанства само, ако произвеждат земеделска продукция.