Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валери Тодоров: ЕС и САЩ закъсняха с реакцията си за Крим

Коментар на журналиста Валери Тодоров пред Ивайло Лаков в Денят он ер

13.04.2014 | 06:33
Валери Тодоров: ЕС и САЩ закъсняха с реакцията си за Крим

 

Колкото по-твърда е позицията към руснаците, толкова по-твърда ще бъде и тяхната реакция, прогнозира журналистът Валери Тодоров пред България он ер. "Да не забравяме, че това е държава, загубила 50 млн души във Втората световна война. Напомнянето на тези обстоятелства, традиция в Русия, създава друг вид патриотизъм, който може да бъде опасен, ако се преиграе с него. Вече започна играта на спецслужбите, не само руските - в някои от районите в Украйна", допълни той.

В интервюто си за Ивайло Лаков в Денят он ер, Тодоров каза, че Русия трябва да избърза с прекратяването на действията, защото част от силите, които действат в Южните и Източни райони са свързани с Москва и трябва да се отчита важното обстоятелство – значителна част от населението се идентифицира като руско, като руски граждани.

Неубедителното развитие на Украйна като държава, особено в периода на прехода ще засилва тази дезинтеграция. Това е естествен процес, който трябва да бъде моделиран по друг начин. Засилването на хуманитарните, културните връзки  с ЕС ще бъде по-убедително обстоятелство, отколкото втвърдяването на тона, смята Тодоров.

За него Крим е крайната точка на Студената война. "Крим за Русия беше болезнена точка. Крим е полуостровът, за който Русия е воювала не десетилетия, а столетия. Изведнъж се явява един император, който го подарява на съседна държава. Това наистина е историческа несправедливост", поясни Тодоров.

В анализа си той обясни реакцията на Русия с нейните стратегически приоритети като ядрена сила, а реакцията на ЕС и дори на САЩ спрямо Крим оцени като закъсняла, а след това бързината на процесите е направила невъзможен диалога за бъдещето на Крим.

Заради болезненото отношение към събитията в Крим, закъснява и диалогът за бъдещето на Украйна, смята Валери Тодоров. Според него там процесите водят или към федерализиране, или към някакъв тип конфедерация, дори - като краен сценарий – до разделянето на Украйна. В самата Украйна трябва да има политически реформи – от президентска да стане парламентарна република, за да може сблъсъкът, който сега е на улицата, водещ до разделение, да търси съгласие в парламента.

Ако не се овладее процесът на улични битки, не са изключени и по-сериозни междуособици; гражданска война е силна дума, но екстремистките прояви имат свойството да се разпространяват бързо, като вирусите, заключи журналистът.

 

Валери Тодоров е журналист, дългогодишен кореспондент в Русия на БНР, БНТ и БТА. Като един от малкото, правили интервю с Владимир Путин, Валери Тодоров го оценява като овладян човек, с премерени рефлекси.

Цялото интервю в Денят он ер - във видеото.