Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайчо Трайков: Има много знаци, че България може да се включи в Европейски енергиен съюз

Благосъстоянието на нацията може да се увеличи за 7 години при ръст от 7-8% на година, коментира бившият икономически министър.

09.04.2014 | 20:48 Редактор: Мариета Иванова
Трайчо Трайков: Има много знаци, че България може да се включи в Европейски енергиен съюз

Има много знаци, че България може да влезе в един Европейски енергиен съюз, коментира в предаването Денят On Air бившият министър икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той посочи още, че има много повече знаци в подкрепа на това твърдение, отколкото преди 5 години.

На въпрос за това как може да развие спорът с газовите доставки между Русия и Украйна бившият енергиен министър заяви, че са възможни всякакви обрати при положение, че нещата стоят толкова нееднозначно и емоционално от двете страни.

Трайков подчерта, че в сферата на енергетиката у нас е необходимо да бъдат приложени редица мерки, като на първо място стои тази за съкращаване на разходите.

„В момента имаме голям капацитет за производство, част от който се натоварва частично, но дори когато не се натоварват на пълна мощност и произведеното се отделя за студен резерв им се плаща. Това може да се оптимизира драстично,” заяви Трайков.

Бившият енергиен министър коментира и предложението на ЕСО за увеличаване на таксата за пренос със 100%. По думите му това ще доведе до увеличениe на сметките за ток с около 1%, но е показателно как всички по веригата имат своите съображения, притеснения и претенции.

„За да бъдат удовлетворени тези претенции, е необходим един независим регулаторен орган, какъвто в момента няма. Икономическото министерство и ДКЕВР са единен орган”, заяви още Трайков.

По думите на бившия енергиен министър все по-често в Европа ще гледат на България като „троянския кон” на Русия, ако има още законодателни инициативи като последната за промените в Закона за енергетиката. Припомняме, че в заложените поправки се предвижда промени в дефиницията на понятието „междусистемен газопровод”, което ще позволи „Южен поток” в българската му част да се разглежда като интерконектор, което на практика е заобикаляне на европейското законодателство.

„Правилата не са за угаждане на европейските чиновници, а за да се направи конкурентен пазар и цената на суровината да се понижи. В същото време отговорът е  „Брюксел ни кара да правим лоши неща, но ние ще им се опълчим, защото сме патриоти”.  И това е най-големият цинизъм”, заяви още Трайков.

Бившият енергиен министър коментира още, че благосъстоянието на нацията може да се подобри за 6-7 години при един сериозен ръст от 7-8% на година. Той посочи за пример Турция, където е налице подобрение на жизнения стандарт на средната класа дори само при двойно увеличение на БВП в рамките на две години.