Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Кризата в Крим ще доведе до увеличение на круизните пътувания до България

Очаква се добър летен сезон у нас, заяви Константин Занков

07.04.2014 | 13:04 Редактор: Елена Кирилова
Кризата в Крим ще доведе до увеличение на круизните пътувания до България

Кризата в Крим ще доведе до увеличение на круизните пътувания до България, заяви в предаването Денят On Air Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му се очаква близо 40% увеличение на акостиращите круизни кораби на пристанище Варна, както и между 20 и 25% ръст на новото пристанище в Бургас. Става дума за кораби, които няма да спират в Крим, а заради ситуацията на полуострова ще предпочетат България като значително по-спокойна дестинация.

Във връзка с опасенията, че кризата в Украйна ще се отрази негативно на летния туристически сезон в България, Занков заяви, че над 60 000 украинци са инвестирали в жилища у нас, а на базата на тези данни не се очаква спад в броя на украинските туристи тази година.

Експертът не вижда и реална опасност руските туристи да се откажат от почивката си в България, тъй като на последното туристическо изложение в Москва страната е дала добри заявки за летния сезон у нас.

„Очаква ни добър сезон с 4-5% реалистичен ръст“, коментира Занков.

По думите му очакванията за зимния сезон, който приключи официално вчера, не са успели да се сбъднат поради липсата на сняг.

Въпреки това страната е успяла да покаже на Европа, че може да проведе нормален ски сезон, използвайки машините за изкуствен сняг, подчерта експертът. Той припомни, че през тази зима над 280 съоръжения за изкуствен сняг са работили на територията на страната.

„Това показа, че въпреки минималния ръст от 2% сезонът мина успешно“, коментира Занков.

Експертът е категоричен, че по отношение на туризма в България могат да се направят още много неща. На първо място трябва да се помисли как да се подобри качеството на предлагания продукт, да има реална концепция за развитие на дестинациите и за развитие на различните форми на туризъм.

Повече по темата вижте във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
stomanen
преди 10 години
На Русия можете само да и го пампоркате червеи и драскачите (платени защото колкото и да не ви харесва народа е 80% русофилски) срещу Русия. Скоро референдум и в България и тогава ще разберете колко луди и много сме русофилите ще ви изхвърлим като мръсни кучета от България.ще гледате като *** както гледаха *** в Руски Крим и няма да смеете и да пръцнете защото сте *** тоя бухал дето си го слагате (обиждате горкото животно за нищо не ставате само да паразитствате можете *** нещо обедневате няма го боко) мадата на мечока ще смучи Сигнализирай за неуместен коментар