Категорично: Полицаите излизат на протест

Ако се наложело са готови от 5 януари 2018 г. на ежедневни протести

25.06.2017 | 17:23 Редактор: Иван Берберов
Категорично: Полицаите излизат на протест

Полицаите излизат на национален протест. На 5 юли служителите на реда ще се съберат пред храм-паметника "Св. Александър Невски", а мотива за протеста им е отказа на министерството на вътрешните работи да увеличи заплатите на работещите в сектор "Сигурност", предадоха репортерът Иван Иванов и операторът Атанас Захариев.

Полицаи, пожарникари, спасители – всички те ще се съберат на националния си празник пред храма, за да изразят недоволството си срещу ръководството на МВР. Протести ще има и на останалите празници на служителите на реда. 

"Ако се наложи, следващата дата за протест ще е 5 януари, когато е поемането на председателството на ЕС от страна на България. И от 5 януари нататък протестите ще бъдат ежедневни", обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Синдикатите припомниха, че до момента са изпратили няколко писма до министъра на вътрешните работи Валентин Радев с призив за разговор, но отговор така и не са получили.

Според синдикалната организация на МВР, ситуацията в системата е много по-лоша в момента, спрямо 2009 година, когато организираха един от първите си протести.

"От 2009 г. насам минималната заплата в страната се е увеличила с много повече от 50%. Основната заплата в МВР се е увеличила с 15%. Да говорим за някаква мотивация на служителите е безотговорно вече", заяви Попов пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатите към МВР са категорични, че заради ниските заплати и старите униформи след 10 години полицаи, които изпълняват съвестно служебния си дълг, едва ли ще останат.