Лекари от "Пирогов" дадоха нов шанс за живот на две малки момичета

Хирурзи и травматолози направиха уникални за България операции на 3-годишните Сияна и Светлозара

20.12.2016 | 18:33 Редактор: Луиза Божинова
Лекари от

Нов шанс за живот на две малки момиченца дадоха хирурзи и травматолози от "Пирогов". Те извършиха уникални за България операции, след няколко дни децата ще се приберат вкъщи за Коледа.

Това са Сияна и Светлозара. И двете са на 3 годинки. Светлозара има т.нар. "идиопатична сколиоза" - изкривяване на гръбнака с неясен произход, а Сияна е с вродена аномалия на гръдния кош и й липсват 4 ребра.

Лекарите са категорични, че момичетата трябва да бъдат подложени на операции, които в техния случай са животоспасяващи. На децата са поставени специални импланти.

"Уникалното е, че за първи път в България ние направихме трите вида разновидности на растящите ребра на този имплант. Операциите са направени миналата седмица, съвместно с шефа на детската хирургия проф. Росен Дребов", споделя д-р Атанас Кацаров, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов". "Днес направихме и контролните изследвания 3D скенер, който потвърди, че операциите са преминали успешно", допълни той.

След месеци безсънни нощи и притеснения, сега родителите на малките момиченца най-после могат да си отдъхнат.

"Откакто е родена и има този проблем все се моля това да се случи, но вече имам надежда", казва майката на Светлозара.

"Сега всичко е окей, много е добре, спи спокойно, диша добре, отдавна даже тичаме", разказва и майката на Сияна.

"Изключително доволни сме, щастливи сме всеки път, когато помагаме на малки дечица. Още повече че сега е Коледа и това е една страхотна новина за всички нас", споделя  д-р Атанас Кацаров.

Днес двете момиченца бяха изписани от болницата.