Първан Симеонов: Това са най-интересните избори у нас от десетилетия насам

Голямата новина от този вот може да се окаже Националният референдум, смята той

06.11.2016 | 21:08 Редактор: Ирина Георгиева
Първан Симеонов: Това са най-интересните избори у нас от десетилетия насам

Това е исторически момент, това са най-интересните избори в България от десетилетия насам. Това коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му това е първата загуба на ГЕРБ и от тази гледна точка означава оставка на премиера Бойко Борисов, въпреки че подчерта, че трябва да се изчакат официалните изборни резултати.

Към момента според данните от екзит пола към 19 часа генерал Румен Радев има очевидна преднина пред Цецка Цачева. Според Симеонов Красимир Каракачанов е направил доста силно представяне, както и Веселин Марешки. 

"Не е за пренебрегване резултата за Трайчо Трайков. Трябва да отбележим и резултата за Пламен Орешарски, но там ще има изненади, защото ще трябва да чакаме и за резултатите от секциите в чужбина", добави Симеонов.

Социологът отчете, че не се е случило разпиляване на левия вот между Румен Радев, Ивайло Калфин и Татяна Дончева, както се очакваше.

"От днешна гледна точка ако погледнете електоратите на различните политически формации повечето клонят към Радев - Патриоти, АБВ, Татяна Дончева. Въобще не е безспорна подкрепата на РБ към Цачева. Що се отнася до г-н Марешки там преобладава протестните настроения. Ако нямаме партийна победа за кого да се гласува, вероятно балотажът от днешна гледна точка, генерал Радев би победил, но това е чиста спекулация, защото сега се рестартира всичко. Първо ще има изявление на Борисов, второ ще трябва да видим какъв е реалният резултат, трето ще видим каква ще е партийната повеля, четвърто трябва да видим играта на етническите играчи, пет трябва да видим играта на националистите", коментира още Симеонов.

При президентските избори има много силен личен елемент, ако утре има партийни избори, то партийната подкрепа на ГЕРБ си седи, но ще бъде силно повлияна от този резултат, прогнозира експертът.

Имаше подценяване от страна на ГЕРБ, защото от всички свои кандидатури избраха най-неубедителната в рейтингово отношение, смята той. Според него е имало и  подценяване на Националния референдум, който може да се превърне в неподозираната новина на тези избори.

Каквото и да стане на Референдума Трифонов получава солиден политически капитал занапред, смята социологът.