Как да преодолеем препятствията

Уроци за велосипедисти

23.10.2016 | 16:23 Редактор: Васил Детелинов
Как да преодолеем препятствията

Високите бордюри и тротоари се оказват най-честите препятствия за велосипедистите в градската среда. Затова днес млади колоездачи показаха лесни трикове за преодоляването на препятствията в града като част от кампанията "Карай Смело".

Градските препятствия могат да бъдат лесно преодолени с добре работещи предни и задни спирачки, баланс и плавни движения, споделя Симеон, който от години го прави със своя велосипед.

"Най-лесното е да качиш бордюр като вдигнеш предна и задна гума. Това нещо се учи тук за 15 минути и може да го разкажем на всеки и реално да го подготвим да практикува това умение, за да може после да му е лесно в града. Представям си хора, които не могат да го правят това нещо и трябва да слязат от колело, да го качат  на бордюра, после пак да се качат и да продължат, което губи удоволствието от колоезденето" - споделя Симеон Предов, организатор от BT Sofia team.

Юри е бизнесмен, и макар през цялата седмица да ползва автомобил, в почивните дни се качва и на велосипед. Сега с няколко лесни трика ще се научи да прескача уличните шахти, стълбите и високите тротоари, които често му пречат докато се придвижда по улиците с велоспед. Има и други цели.

"Обучението за препятствията в градска среда е по-лесно, защото след това в планинатга ще ти е още по-лесно. Иначе в планината си сам срещу пътеката и ако не го умееш това, ще трябва да слезеш от велосипеда и да го буташ. Затова е по-добре първо тук", разказва Юри, който е любител велосипедист.

От спортния клуб "София байктраял" казват, че през последните години общините изграждат достъпна инфраструктура, съобразена с велосопедистите. 

"Ситуацията може да се подобри след 5 или 10 години и ти не можеш да чакаш дотогава. Затова ние ти даваме всички знания и умения ти да можеш да караш в тази джунгла, която е в момета - къде по велоалея, къде без велоалея, по малките улички и между колите", обяснява още Симеон. 

Друг важен съвет към велоспедистите - да познават и спазват правилата за движение по пътищата.

Още в репортажа  на Васил Детелинов.