Липса на свободни квартири в столицата

Цените за наем се увеличат през пик сезона

24.09.2016 | 11:49
Липса на свободни квартири в столицата

Криза със свободните квартири в София. В един от най- силните месеци за търсене на квартири има спад в предлагането, коментират от една от агенциите за имоти в столицата.

Свободните апартаменти се отдават часове след качването на обявата в Интернет. Не липсват обаче и фалшиви предложения. Пикът на търсенето на свободни жилища под наем ще продължи до края на октомври, твърдят от бранша.

"Около месец ти е необходим, за да откриеш това, което е по твоя вкус", твърди Светослав, който все още не може да намери своя нов дом в София. 

Информацията за голяма част от свободните квартири не достига до пазара. А имотите се отдават директно от собствениците.

"Понеже търсенето е много голямо е лесно да си отдадеш имота под наем. Просто е необходимо да споделиш на приятели и така стават нещата. Благодарение на това няма предлагане", посочи още Светослав.

Най- търсените апартаменти в столицата са двустайните. Наемателите предпочитат обзаведените квартири в нови сгради. Или ако е старо жилище, то да бъде ремонтирано, с подменени санитарни възли, дограма и подова настилка. 

"Обзаведените апартаменти са преобладаващите на пазара. Принципно преобладава такова търсене, защото е по- лесно очевидно. Но и хората, които търсят необзаведени, също изпитват затруднение, защото просто няма такива апартаменти. Истината е, че повечето наемодатели си обзавеждат имота с цел да му вземат по- висока цена", каза още Светослав.

Най- предпочитаните софийски квартали са тези, които са в близост до големите паркове или метростанции. Такива са Лозенец, Иван Вазов, Стрелбище, Хладилника, Младост и Мусагеница. 

"Хората търсят да е на хубаво място, да е евтино, да е в хубава сграда, да има паркомясто и метрото да е почти до дома им", споделят от бранша като допълват, че това са исканията на близо 90% от клиентите им. 

Допълнително затруднение за хората, които си търсят жилище, са фалшивите обяви, които се срещат все по- често. 
Тази практика уронва престижа на коректните фирми в бранша. 

"Фалшивите обяви затрудняват работата на брокера. Добрият брокер не се нуждае от такава реклама", категорични са от бранша.

Друга тенденция за сезона е увеличаването на цените под наем. Затова от бранша съветват да изчакате пикът да отмине и да си потърсите квартира през декември или януари, когато търсенето не е толкова голямо, а цените са по- ниски.