МОН няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища

Има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, обясни министър Кунева

08.09.2016 | 18:20 Редактор: Ирина Георгиева
МОН няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища

Просветното министерство няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите, съобщиха от пресцентъра на МОН. Според нея трябва да се постигне качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават.

За откриването на всеки филиал или нов университет се казва, че е важно за региона - това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още министър Кунева.

Според нея част от проблема с липсващите студенти може да се реши като вузовете предоставят програми в областта на ученето през целия живот.

"Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти", каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора. 

Повишаването на качеството на българското висше образование е сред основните приоритети на министерството.

"Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество", посочи още министърът. 

Тя призова висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". По думите на просветния министър има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности.

"Нека да не воюват БАН с университетите или един университет с друг, успехът зависи от умението ни да се кооперираме", призова още вицепремиерът.