Борисов се среща с Меркел за мигрантите

Премиерът ще търси подкрепа за Шенген и Южен поток

27.08.2016 | 10:00 Редактор: Луиза Божинова
Борисов се среща с Меркел за мигрантите

След посещението си в Турция, премиерът Бойко Борисов е в германската столица за разговори с канцлера Ангела Меркел. На берлинските преговори Борисов ще може да информира своите европейски колеги какви са вижданията и исканията на Турция за изпълнение на споразумението за бежанската вълна.

Вчера Турция настоя до октомври да влезе в сила безвизовия режим за турски граждани, в противен случай Старият континент ще бъде поставен пред бежански риск. За момента няма промяна в позицията на  Европейския съюз за Турските визи. За да бъдат отменени, Брюксел очаква Анкара да изпълни поетите ангажименти.

Борисов ще търси подкрепа от Берлин и за Шенген, и за Южен поток.

В навечерието на срещата Меркел обсъди с представителите на страните от Вишеградската четворка бъдещето на Европейския съюз след Брекзит.

"Европейците очакват от общността да им осигури по-добър живот. Ние имаме такава амбиция. И тази амбиция е насочена към развитието на технологиите, които ще им осигурят по-добра работа на хората. За да стане това обаче ние трябва да работим много", каза германският канцлер.

Ангела Меркел организира работни консултации за бъдещето на Европейския съюз, в които ще участват министър-председателите на България, Хърватия, Словения и Австрия. Основната тема на разговорите ще бъде бежанската криза. Консултациите са част от подготовката за срещата на върха на ЕС в Братислава, насрочена за 16 септември.