Предизборни неволи: ГЕРБ сменя кандидатите, БСП и АБВ продължават преговорите

"Имах двама прекрасни кандидати допреди две седмици", коментира премиерът Борисов

30.07.2016 | 15:05 Редактор: Мария Аладжова
Предизборни неволи: ГЕРБ сменя кандидатите, БСП и АБВ продължават преговорите

ГЕРБ ще обяви официално името на кандидат-президентската си двойка през септември, заяви днес във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че във връзка с усложнената ситуация в Европа и в съседните на България държави, сегашните кандидатури на ГЕРБ отпадат и тепърва ще се търси нова личност, която да има качествата на върховен главнокомандващ и лидер.

Според Бойко Борисов бъдещият президент на България трябва да е силен политик и обединител, да е разпознаваем от хората, да е с характер и рефлекс в различни ситуации.

"Президентските избори са лидерство. Единственият, който има основание да се колебае дали да се яви, съм аз. Имах двама прекрасни кандидати допреди две седмици. Когато видях какво чудо става по света, тези ми хора, с тези качества, не могат да се справят в критична ситуация. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, в такъв момент, в който трябва да отидат да тропнат на масата, за да ни защитят интереса ни - дали ще е с комшиите или с Европа, те този характер го нямат. Затова мисля дали мога да намеря в партията такъв човек", коментира министър-председателят.

Междувременно стана ясно, че АБВ и БСП ще намерят път за обща кандидатура за президентски избори. В това е убеден лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя отказа да назове конкретни имена и потвърди, че името на кандидата за президент на левицата, ще бъде съобщено на 14 август. 

Това заяви Нинова по време на традиционния събор на БСП на Бузлуджа. Тази година социалистите отбелязват 125-та годишнина от създаването на партията.

Честването започна с туристически поход до историческа поляна на връх Бузлуджа, където се стекоха хиляди симпатизанти.

Националният събор на левицата тази година преминава под надслов "За България, която обичаме".