Станишев: Първанов и Калфин са трудни за преглъщане в БСП

Ще има голям проблем, ако външни фактори наложат кандидатурата на БСП, смята лидерът на ПЕС

29.07.2016 | 16:20 Редактор: Тодор Петров
Станишев: Първанов и Калфин са трудни за преглъщане в БСП

"И г-н Първанов, и г-н Калфин са наясно, че за много хора в БСП са трудни за преглъщане. Ако 52% от участниците в допитването на БСП са казали, че искат да се водят разговори с ПП АБВ, то 48% са казали, че не искат. И ако се създаде впечатление, че кандидатурата е наложена на БСП от външни фактори, това ще създаде голям проблем", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от "Дарик". 

Той добави, че е убеден съм, че ръководството на партията отчита това и е необходимо да се види кои са фигурите с най-голям мобилизиращ ефект.

"На този етап, в края на юли, не може да се играе с неизвестна фигура. Кандидатът за президент не може да бъде с неясен политически профил и да не е заемал позиции по обществени теми", категоричен е Станишев.

Според него трябва да се отчете и способността на издигнатия кандидат да прави кампания. Той припомни, че през 2011 г. прогнозите са вещаели трето място за кандидат-президентската двойка на БСП, а в крайна сметка партията е постигнала 48% подкрепа от гласувалите.