Селото, в което местните говорят с известните

В хисарското село Старо Железаре Мая Манолова среща Дейвъд Камерън, а местните седят рамо до рамо с кралица Елизабет

28.07.2016 | 11:28 Редактор: Ирина Георгиева
Селото, в което местните говорят с известните

Ангела Меркел, Барак Обама, Бойко Борисов, Вадимир Путин и Мистър Бийн – това са само част от известните личности, които от години живеят в село Старо Железаре. Тук на няколко километра от Хисаря Мая Манолова среща Дейвъд Камерън, а местните жители седят рамо до рамо с кралица Елизабет. 

Виновниците за богата палитра от личности идват чак от Полша. Катажина и Венцислав – полякиня и българин, които решават да правят изкуство на село. 

"За мен много голямо впечатление ми направи, че хора тук седят много пред вкъщи, на пейки следобед, вечерно време излизат", разказва Катажина.

За това тя решава, че местните хора трябва да останат на улицата завинаги, но в компанията на известни лица. 

"То се появи съвсем спонтанно, съвсем емоционално, просто да ги съчетаем в един план диалог между местни жители и техни идоли – примерно да речем от политическите среди, от шоубизнеса и наистина се получава невероятна кореспонденция, невероятен диалог", каза Венцислав.

"Съответно има политически фигури от времето на перестройката – Михаил Горбачов, Маргарет Тачър и съответно полският акцент. Култовите личности за селото, защото са посетили през 60 и не знаем коя година. Става въпрос за Индира Ганди, която е била тука, посетила е селото, а преди това е бил Фидел Кастро", добави той.

Така само за две години малкото Старо Железаре, събира елитът на света, а на всеки дувар местните говорят с известните.

"В началото имаше много дистанция каква позиция да взимат … като нещо ново, нещо съвсем различно, как така ще ми рисуват на дувара", отбеляза Катажина. 

Първа на дувара се увековечава баба Велика – рамо до рамо с английската кралица. 

"Как да бъда като кралица като не мязам на кралица", попита баба Велика.

"И двете са силни жени – мощни. Баба Велика е работила в дивия социализъм в местни краварник и е била герой на социалистическия труд – много горда жена", смята Венцислав. 

И макар да остане завинаги до кралицата баба Велика предпочита да стисне ръката на друг: "На Бойко и да ни увеличат пенсиите повече, щото има гладни хора много, със 150 лева не се живее." 

Помощ от Барак Обама би поискал и 70-годишният Иван. Разказва, че ако един ден американският президент стъпи в Старо Железара би го завел в кръчмата, за да изпият чаша бира и да му поиска само едно:"Искам да помага не само на американците, германците и турците, ама да помага и на нам – е това искам от него." 

А Катажина и Венцислав, в комапнията на 8 техни полски ученици изпълняват желанията на хората от селото. Разказват, че рисуват само лятото и то за месец. 

"Съседка си поръча миналата година си поръча портрет с лидера на Атака. Имаме няколко Бойко Борисовци, имаме няколко Стоичковци, имаме няколко Тодор Живковци. В момента се рисува първият Сталин, но има още двама – трима Сталина за напред примерно", коментират те.

Първият Сталин оживява на къщата на 63-годишният Стоян. Признава, че е поставил условие на художниците – дувара му ще бъде нарисуван само с лика на руският диктатор. 

"Сталин за мен е велик човек, каквото и да е измислил, казват, че е деспот, но без твърдата ръка на Сталин втората световна война щеше да бъде крах. Рисуват мен и Сталин как сме се качили на по един козел. Не си приличаме, неговия е черен мустак, моя е бял", разказва Стоян Попов.

А най-интересното за Стоян е, че Сталин ще бъде нарисуван от украинка. 

Виктория идва тука за втора година и е убедена, че ще продължава да помага на своите учители. Признава, че когато прави изкуство няма място политика. За това признава, че няма да има проблем да изрисува Сталин. 

"Това, което аз си мисля, това което аз чувствам го отстранявам и се концентрирам върху това, което аз трябва да направя по поръчка на собственика", посочва украинката. 

А Катажина и Венцислав признават, че известните в Старо Железаре ще се увеличават. За това започват да излизат от политиката и да запознават местните с големите в модата, киното и шоубизнеса.

"Най-новата ни рисунка е Карл Лагерфелд с местните баби, седи с тях на пейка с характерната котка в ръка. Старожелезарското ателие на Лагерфелд – дъщерна фирма", казват те. 

Историята на  семейство Пирянкови помни и няколко конфликта, заради тяхното изкуство.

Един ден двамата художници биха се увековечили двамата рамо до рамо. И въпреки многото покани от  съседни села и градове известните личности ще живеят единствено в Старо Железаре. А тази събота двамата художници ще отворят дома си за всеки, който желае да се запознае отблизо с изкуството на семейство Пирянкови.

Репортаж на Михаела Карабельова и операторът Петър Симеонов: