Самовзривилият се в Ансбах не е попадал в полезрението на полицията у нас

Той е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г.

25.07.2016 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
Самовзривилият се в Ансбах не е попадал в полезрението на полицията у нас

Сириецът, който снощи се взриви в германския град Ансбах, е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г., като в това време той не е попадал в полезрението на полицията. 

Около 15 ч днес е постъпило официално съобщение от германските партньори за самоличността му, стана ясно от репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова. По непотвърдена информация нападателят се казва Мохаммед Далел.

Мъжът е регистриран в България през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През декември 2013 г. той е получил хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС, посочва председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Сириецът е пребивавал е в бежанския център в Овча Купел. През септември 2014 г. е получено запитване от властите в Германия, след като мъжът е подал и там молба за закрила. Те са изразили желание да бъде задействана процедурата на Дъблинския регламент, според която той да бъде върнат в България - първата регистрирала го държава от ЕС. 

Българските власти са информирали, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не подлежи на връщане по Дъблинския регламент.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия. През последните две години няма данни Далел да е влизал и пребивавал в страната ни. 319 бежанци са върнати в България от началото на годината до 30 юни по силата на Дъблинското споразумение. 54 от тях са от Германия.