Над 800 глобени в София за неправилно пресичане

Блъснатите са над 50 души от началото на годината

03.07.2016 | 09:00 Редактор: Васил Детелинов
Над 800 глобени в София за неправилно пресичане

Над 800 пешеходци са глобени в София за неправилно пресичане. Това показват данните на столичната полиция от началото на годината. Най- честото оправдание, което дават нарушителите на закона е, че бързат или че близкия подлез е опасен за ползване.

Ранният следобед. Столичният булевард "Ботевградско шосе". Трафикът е интензивен, пешеходците нарушители също. Само за по – малко от 10 минути с риск за живота си, за да стигнат по бързо до трамвайната спирка пътното платно е пресечено неправилно от повече от 10 човека. Минава тази баба с внучето си, мъжът, който се прибира от работа и дори тези учители. Оправданието винаги е различно.

Само за половин година полицията в столицата е санкционирала 850 пешеходци за неправилно пресичане с фишове между 20 и 50 лева. И макар да се наблюдава толерантност към пресичащите, блъснатите са над 50 от началото на годината, като при 7 от случаите са наказани пешеходците. Над 300 пък са глобените шофьори за отнето предимство.

"Може би на ден в София се санкционират над 20 пешеходци. Често се оправдават с това, че бързат, че минаването през платното им спестява време, което е доста рисково и опасно. Основната и важна насока е да бъде съхранен живата на пешеходеца и това е функцията на водача на моторното превозно средство и за това в повечето случаи водачите са виновни когато се стигне до инцидент с пешеходци"- обяснява старши инспектор  Николай Крушарски, началник група "Видеонаблюдение -пътна полиция" СДВР.

Най- често нарушенията стават на големи булеварди и в близост до подлези. този на ботевграско е ремонтиран, осветен има и камери, но не се ползва от всички. А наша проверка показа, че всички мрежи,около спирките, които спират пресичането на булевардите от пешеходци са срязани. познайте защо.

Още в репортажа на Васил Детелинов.