Над 300 научни работници от БАН са застрашени да останат без дом

Причината - блокът им в Студентски град от ведомствен става студентско общежитие

01.07.2016 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
Над 300 научни работници от БАН са застрашени да останат без дом

Институционално решение може да остави без дом над 300 научни работници и преподаватели от БАН и софийските университети. Причината е, че блок 58 в студентски град трябва да смени статута си и от ведомствена сграда в студентско общежитие.

Сред ощетените е и 5- членното семейство на Миглена, която е главен асистент по Фармация в Софийския университет. Живее в бл. 58 от 6 години. Сега, заради заповед на образователното министерство, тя и семейството ѝ могат да останат на улицата. 

"На квартира трудно бихме могли да излезем, защото с възнаграждението на главен асистент и с доцентската заплата на съпруга ми – трудно можем да си позволим отглеждането на три деца и заплащането на свободен наем", споделя Миглена 

Със заповед на МОН блокът, в който живее, от ведомствен става общежитие и се въвежда възрастова граница на живущите – до 35 години, за срок до 5 години. 

Над 80% от жителите на блока са над 35-годишна възраст, а голяма част от тях живее там от 2005 - 2008 г., твърди ръководителят на финансовия отдел в "Студентски столове и общежития" Илияна Бешкова. 

Още по темата вижте в репортажа на Виктор Борисов: