Стремим се да създаваме нови културни средища, заяви Фандъкова

"Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий” отваря врати с изложбата "Благословен с мъдростта”

24.05.2016 | 11:22 Редактор: Луиза Божинова
Стремим се да създаваме нови културни средища, заяви Фандъкова

Стремим се да създаваме нови средища на духа и културата – така през миналата година успяхме да отворим филиал на Софийската градска библиотека и в Студентски град и едно модерно място за книги – Читалнята в Градската градина, за която в момента тече дарителска акция за книги.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред "Фокус" по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Тя посочи, че сред символите на писмеността и културата в София са паметникът на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, както и паметникът на Св. Климент Охридски.

 "Всички столичани и гости на София имат възможност да бъдат част от празника", заяви Фандъкова.

От 10.30 часа от Археологическия музей започва празнично шествие, организирано от Министерство на образованието и науката. Пред паметника на светите братя химна "Върви народе възродени“ ще изпълни хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и децата от 22 СОУ "Г. С. Раковски” и 60 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий”.

По традиция първокласници рецитират стихотворението "Аз съм българче“. Централното слово ще бъде на съвременен български писател, като тази година това е поетесата Мирела Иванова, която е и уредник на къщата-музей на Иван Вазов.
 
"Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий” отваря врати с изложбата "Благословен с мъдростта”, която е посветена на 1100-годишнината от смъртта на Свети Климент Охридски.

Пролетният базар на книгата в НДК също отваря врати днес.

Над 55 премиери на книги, четения и срещи с български автори са организирани за 6-те дни на изложението. Музеят за история на София, неговите филиали и Софийската градска художествена галерия, са отворени с вход свободен.

Вижте снимки от празничното шествие в София в Вloombergtv.bg