Две водни оръдия в Раднево - МВР се подготвя за още протести

Очаква се кметът Таньо Танев да се срещне с протестиращите пред Общината, които вече се събират.

05.05.2016 | 19:27 Редактор: Ирина Георгиева
Две водни оръдия в Раднево - МВР се подготвя за още протести

Много по-засилено полицейското присъствие в Раднево днес спрямо вчера - в пъти повече жандармеристи и органи на реда, както и две водни оръдия. Това съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов, който е в града.

Очаква се кметът Таньо Танев да се срещне с протестиращите пред Общината, които вече се събират.

При сблъсъците снощи пострадаха трима полицаи, както и протестиращи. Има двама задържани - срещу тях са образувани бързи производства.

Недоволството на хората ескалира след като в понеделник стана инцидент между българи и роми заради отнето предимство на пътя. Впоследствие шофьорите от двата автомобила разменят остри реплики и удари. 

Малко по-късно от ромската махала пристигнало подкрепление в защита на тези, чието предимство е било отнето. Новодошлите нападнали с тръби, брадви и ножове другия шофьор и още двама души, които били с него. 

Тримата са в болница, а четиримата роми, които са ги пребили с бухалки, са в ареста. Окръжният съд в Стара Загора даде ход на делото срещу тях. Те са обвинени от прокуратурата в опит за убийство по хулигански подбуди. Поискана е мярка за неотклонение "задържане под стража" за Динко А., на 23 г., Калчо И., на 39 г., Антон И., на 21 г., и Стефан И., на 20 г.

Те може да лежат в затвора от 15 г. до 20 г. или доживот. Това са наказанията, предвидени за престъплението, в което са обвинени, разясниха от Окръжната прокуратура в Стара Загора.