Марш "Свобода за конопа“ в защита на легалния канабис

Маршът цели легализация на конопа основно за медицински цели

20.04.2016 | 16:37 Редактор: Вероника Цветанова
Марш

От Българската асоциация за индустриален коноп и Пациентското сдружение "Рестарт“ ще организират в неделя следобед в София марш под надслов "Свобода за конопа“, съобщи БНР.

От асоциацията припомниха статистика на Световната здравна организация, която гласи, че почти една четвърт от 15-годишните у нас поне веднъж са опитвали канабис, а половин милион души на възраст до 36 години редовно пушат марихуана.

Димитър Карагегов от организаторите на събитието посочи, че маршът ще оповести три основни искания: регламентиране на медицинския канабис, т.е. на лечението с коноп, регламентиране на допустимо количество за употреба за лични цели, така че употребяващите т. нар. "лека дрога" да не влизат в затвора за цигара канабис и бизнесът, който желае да отглежда с индустриални цели канабис да може да го прави без държавата да му пречи.

"Ако всички пушещи канабис, се съберат в един град, това ще бъде вторият по големина град в България. И ако досега бе възможно тези хора да бъдат игнорирани и да не се мислят политики за тях, скоро това ще бъде незаобиколим фактор", каза още Карагегов.

От асоциацията споделят още, че целта на неделното шествие е да спрат арестите на пациенти, които употребяват конопа с лечебна цел.

Организаторите на неделния марш допълниха, че се готвят промени в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсори, който миналата седмица е минал второ четене в Здравната комисия. Промените са насочени главно към медицинския статут на конопеното растение.

В защита на своя марш от Българската асоциация за индустриален коноп и Пациентското сдружение "Рестарт“ обясниха, че в страните, където е разрешена употребата на коноп за медицински цели се отбелязва спад на масовата му употребата.