На 16 февруари става ясно дали Логвиненко остава в ареста

Интерпол продължава да издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров

09.02.2016 | 12:29 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Софийският апелативен съд ще реши на 16 февруари дали да пусне от ареста украинеца Роман Логвиненко, който беше задържан като организатор на неуспешния атентат срещу Алексей Петров на 29 октомври 2015 г., съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова. По данни на защитата, украинецът с българско гражданство и адрес в Пловдив страда от Хепатит С, с изваден далак е, има затъмнение на белия дроб и получава инвалидна пенсия в родината си. За следващото съдебно заседание ще трябва да бъде представен превод от руски език на документи, свързани със заболяванията на Логвиненко, както и да му бъде извършен преглед от медици, при който да бъде установено дали може да остане в ареста.   

"Прокуратурата подхожда много библейски. С двама свидетели става всяко дело. Дали са убедителни, ще се преценява в по-късен момент", коментира адвокатът на Логвиненко - Владимир Манолов.  

Интерпол продължава да издирва трима украинци за атентата срещу Алексей Петров. В ареста е само обвиненият за опита за покушение Роман Логвиненко. Другите трима участници - Максим Чорний и Артьом Темпинский (сочени за преки извършители) и Йевен Балков (помагач) са напуснали страната и се издирват.

Покушението срещу Алексей Петров бе извършено с гранатомет на 29 октомври 2015 г. Той и шофьорът му оцеляха. Според разследващите престъплението е извършено от изключителни професионалисти срещу 200 000 евро.