Гражданската квота на РБ няма да подкрепи анекса с ГЕРБ

Това съобщи депутатът Петър Славов за БНР

12.01.2016 | 09:34 Редактор: Мария Аладжова
Гражданската квота на РБ няма да подкрепи анекса с ГЕРБ

Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, заяви пред БНР, че не подкрепя подписания анекс между реформаторите и ГЕРБ. 

"Аз не съм виждал въпросния анекс към коалиционното споразумение. До момента това, което е било представено е декларация в подкрепа на управлението. И то до голяма степен  безусловна подкрепа на управлението, което няма как да приема  и повечето ми колеги от гражданската квота не са склонни безусловно да дадат нов кредит на доверие", обясни Славов.

Той изрази съмнения относно необходимостта от анекса. "По-съществено е  предприемане на действия по ключови въпроси за обществото като съдебна реформа и нейното продължаване, реалното разделяне на ВСС, приемането на промените в Закона за съдебната власт. Народното събрание трябва да се произнесе със свое решение за проведения референдум в края на миналата година за електронното гласуване. Надявам се то да бъде положително и да има адекватни промени в Изборния кодекс".

Парламентарната група на Реформаторския блок се събира днес, за да обсъди новите приоритети пред правителството. До този момент 13 депутати са подписали анекса. По думите на Славов депутатите от гражданската квота няма да подкрепят анекса. Очаква се своята подкрепа да не даде и опозицията в лицето на ДСБ. 

В понеделник лидерът на ДБГ Миглена Кунева коментира, че анексът между ГЕРБ и РБ носи основната тежест на дясното управление. Тя беше категорична, че през подписването на анекса ще се определи кои от РБ са в управлението. "Бих искала повече колеги да се убедят, че едно дясно-центриското управление в момента няма друга алтернатива", заяви Кунева.