Ежегоден конкурс ще определя най-добрата туристическа дестинация в България

Старият град в Пловдив е избран за най-посещаваната туристическа дестинация

21.12.2015 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
Ежегоден конкурс ще определя най-добрата туристическа дестинация в България

Коя е най-добрата туристическа дестинация, най-добрият туристически град, иновативни форми в туризма и най-посещаваната дестинация? Всичко това ще се определя на ежегоден конкурс с награди, организиран от Министерство на туризма - началото 2016г. Това съобщи ресорният министър Николина Ангелкова при валидирането на пощенска марка "Пловдив – Европейска столица на културата през 2019", предаде Радио "Фокус" - Пловдив. По думите й подробностите за конкурса ще бъдат обявени допълнително. 

Още по темата

Избирането на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 ще спомогне не само за увеличаване популяризирането на града като туристическа дестинация, но също така и до привличане на нови инвестиции, създаване на нови възможности, каза още министърът на туризма. По думите й признанието на Пловдив като туристическа дестинация идва не само от това, че е обявен за най-старият жив град в Европа, но и с това, че където и да вървиш по улиците на Пловдив стъпваш върху една древна история и разпознаваш една древна култура. 

Пловдив беше в класацията за 2015г. и все още е в топ десет на световната класация за най-добра туристическа дестинация, подчерта Ангелкова.

"Пловдив е един от центровете на културно-историческите дестинации, които Министерството на туризма създаде през тази година именно, за да продължим популяризирането и да създадем още по-голяма добавена стойност към усилията, които полага и кметът Иван Тотев и цялата община, за това Пловдив да бъде една от най-добрите туристически дестинации." - добави още Ангелкова, цитирана от агениция "Фокус".

Пловдив може да развива всички видове туризъм, подчерта министърът на туризма. Тя припомни, че градът ще бъде домакин на световния конкурс за виното от 29 април до 1 май, където повече от 5000 сомелиери ще се съберат, за да изберат и наградят най-добрите вина със златни сребърни и бронзови медали. 

Повече от 70 туристически атракции са в новия онлайн регистър на туристическите атракции, които се намират на територията на община Пловдив, а в областта те са много повече. По думите на Ангелкова това са Античният театър, Римският стадион, и още много други, които всеки един разхождайки се по улиците на града, може да види. По данни на общината с 6% са нараснали посещенията за тази година само до ноември месец, и с 8% нощувките, което отново показва какви усилия се полагат в посока увеличаване на туристопотока, добави министърът на туризма.

Старият град в Пловдив е избран за най-посещаваната туристическа дестинация, посочи още тя. 

/Снимка: Архив/