Полицията отцепи Т1 на летище София

Извършен бе контролиран взрив на бус, няма пострадали

01.12.2015 | 13:47
Полицията отцепи Т1 на летище София

Ъпдейт 22:10

Летище София съобщи, че пренасочените пътници от Терминал 1 към Терминал 2 между 15:00 и 00:00 ще се прекрати след полунощ.

"Считано от 01:30 на 2 декември летище София ще работи нормално и всички полети ще се изпълняват от Терминал 1 и Терминал 2", се казва в съобщението до медиите от пресцентъра на летището.

Полицията не откри взривно устройство. Спецчастите използваха робот за контролиран взрив на багаж от буса с белгийска регистрация на паркинга на Терминал 1. По-късно МВР съобщи на сайта си, че не е бил открит експлозив в багажа. Криминалистите са установили собственика на буса и за къде е отпътувал. Подробности не се дават.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова към "бдителност, но без паника".

По време на операцията по проверката на товара на съмнителния бус районът около Терминал 1 бе отцепен, но паника не се създаде. Пътниците за полетите от Терминал 1 бяха извозени от летище София до Терминал 2.

Сигналът за експлозив е бил подаден по обед при проверка с полицейско куче на обществения паркинг.

 

Хронология на събитията по-рано през деня:

Районът около Терминал 1 на летище София бе евакуиран към 13:30 във вторник.

Органите на реда врзивиха контролирано с робот вратата на бял бус, паркиран на обществения паркинг. Евакуирани бяха пътниците в района на терминала. Ограден бе входът на паркинга и входа на Заминаващи на Т1.

Белият бус бе изтеглен на празно място без коли на паркинга с брониран джип. Към 14:10 на мястото пристигна кола на Пожарната. Извършено бе контролирано взривяване на вратата на буса. Няма пострадали. Не бе открито взривно устройство в автомобила. Няма отменени полети на летище София.

В резултат между булевардите "Брюксел" и "Христофор Колумб" се образуваха километрични задръствания.

Автобус 84 временно не спираше на Терминал 1.

Снимка: Лъчезар Вълев, Bulgaria ON AIR. Летище София, Т1, 1 декември 2015.

Вижте как бе взривена чанта от багажника на буса.