Сериозно нарушение в ПП Витоша

Екозащитници сигнализираха за унищожаване на 20 декара млада гора

11.11.2015 | 15:06 Редактор: Мария Аладжова
Сериозно нарушение в ПП Витоша

Екозащитници сигнализираха за нарушения в природен парк „Витоша“. Представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" съобщиха за разораване с тежка техника на 20 декара млада гора в местността около хижа „Алеко“. По техни думи това е опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа Алеко.

Александър Дунчев, експерт по горите от WWF, заяви пред БНР, че мястото на нарушението е локализирано с помощта на дрон:

„Това, което наблюдаваме е символ на това, че държавата не само се отказва да спре мафията да застроява Рила, Пирин, а в случая – Витоша, а дори я толерира и подкрепя“, обясни Дунчев.

При направена проверка на 9 ноември 2015 г., е установено, че унищожената гора е била залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства. На проверката са присъствали природозащитници и представители на „Витоша ски“.

В писмо до медиите от коалицията се съобщава, че въпросният план е бил спрян от Министерството на околната среда и водите през 2011 г. в изпълнение на две решения на Върховния административен съд, тъй като нарушава българското и европейското законодателство. В същото съобщение се посочва, че подобно нарушение застрашава държавата от бърза наказателна процедура на Европейската комисия. По изчисления от 2011 г., подобна сеч би коствала 33 хиляди дървета и унищожението на 170 декара морени. 

Днес, на 11 ноември, ще бъдат организирани протестни акции в пет града - София, Пловдив, Варна, Русе и Перник. Тома Белев от Асоциация на парковете в България съобщи за Bulgaria ON AIR, че искането на гражданите е да бъде спряна незаконната сеч, както и да бъдат наказани лицата, нарушаващи закона в природните паркове Пирин, Витоша и Рила. На страницата на събитието във Facebook участие за заявили 3,320 души.

В коалицията "За да остане природа в България" членуват над 20 организации и групи.