Манолова призова ЦИК да осигури нормални условия за всички представители на СИК

Новоизбраният омбудсман настоя да бъдат наети обучени хора, работили в изборите

26.10.2015 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Манолова призова ЦИК да осигури нормални условия за всички представители на СИК

Омбудсманът Мая Манолова призова ЦИК да осигури нормални условия за всички представители на СИК, намиращи се в зала "Арена Армеец", съобщи агенция "Фокус". Изказването ѝ е във връзка със създалата се ситуация в зала "Арена Армеец" с преброяването на бюлетините от проведените местни избори.

Манолова смята, че е наложително ЦИК да подпомогне с допълнителни експерти работата на ОИК – София. Според нейна информация ОИК е отказала помощ от ЦИК с експерти. 

"В резултат на това взаимодействие целият експертен потенциал, с който разполага ЦИК, целият процес по приемане на изборните книжа трябва да бъде максимално ускорен. Могат да бъдат обмислени и други подходящи мерки, които да запазят здравето на хората, които са ангажирани с изборния процес. За мен е наложително те на получат още един допълнителен почивен ден, да се осигури допълнително заплащане, необходими количества храна, вода и свободен достъп до необходимите им помещения." - коментира Манолова, цитирана от агенция "Фокус".

Новоизбраният омбудсман настоя да бъдат наети обучени хора, работили в изборите, както и да се осигурят нормални условия на всички представители на СИК, намиращи се в зала "Арена Армеец", тъй като по думите ѝ "случващото се граничи с нарушаване на основни човешки права на хората ангажирани в изборния процес".

Малко по-късно от ЦИК заявиха, че не отхвърлят призива на МС  изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, но такава възможност не е предвидена в Изборния кодекс.

"Не трябва да забравяме и статута на членовете на СИК - като длъжностни лица те отговарят за изборните материали до предаването им." - поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Много голяма част от протоколите, както ме увери ОИК, са сгрешени. А те са сгрешени от безумни условия в Изборния кодекс, които трябваше да приведем в действие, сгрешени са от безумното съчетание на референдум с най-тежките избори - да се чудиш за какво." - допълни Мария Мусорлиева зам.-председател на ЦИК.

Чуйте: