Москов: Въвежда се персонален пръстов идентификатор в болниците от 2016г.

Всеки здравноосигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница

06.10.2015 | 17:09 Редактор: Ирина Георгиева
Москов: Въвежда се персонален пръстов идентификатор в болниците от 2016г.

В болниците и в аптеките у нас ще бъде въведена употребата на пръстови отпечатъци или така нареченият "персонален пръстов идентификатор" до края на януари 2016г. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов за Нова телевизия. По думите му всеки здравноосигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница.

Всеки пациент ще има свой индивидуализиран пакет за доболнична помощ, като по неговия личен здравен статус ще се преценява какво количество направления могат да му бъдат отпуснати през годината, посочи Москов.

"Целта на идеята е да се предотвратят фалшификациите. Ако лицето се е лекувало в болницата, значи е било в болницата в момента на настъпване на неговото здравно осигурително събитие, лечение в болница или изписване на медикамент, как по-лесно можете да удостоверите това, освен с вашия пръстов отпечатък? Не виждам абсолютно никаква причина информационните системи на държавата, които са свързани с изразходване на публични фондове, каквито са тези на Касата, да бъдат свързани с един такъв много прост и много автентичен начин на индификация. Ако търсим да спрем кражбите - фалшиви хоспитализации, фалшиви прегледи, фалшиво изписване на лекарства, тоест, харчене на нашите пари от нашите здравни вноски, не по предназначение, това е начинът." - обясни министър Москов, цитирано от БНР.

Здравното министерство разработва интернет приложение, посочи още здравният министър. То ще позволява от началото на 2016г. всеки гражданин ще бъде уведомяван, ако има здравноосигурително събитие, свързано с него.

 

Репротаж на Васил Детелинов.