Трудно ли е да осиновиш дете в България?

Броят на децата, чакащи за осиновяване у нас е два пъти по-голям от семействата, които искат да им дадат дом

04.10.2015 | 10:11 Редактор: Ирина Георгиева
Трудно ли е да осиновиш дете в България?

Броят на децата, чакащи за осиновяване у нас е два пъти по-голям от семействата, които искат да им дадат дом, сочи статистиката. Въпреки това бъдещите родители чакат години, за да имат дете, пише Нова телевизия.

Най-съкровеното желание на Галина и Ивайло Калайджиеви е семейството им да нарастне. Те са заедно от 7 години и след 6 неуспешни опита за инвитро са решили да осиновят дете. Въпреки огромното им желание, те чакат вече 2 години за обаждане за осиновяване.

Критериите им за желаното дете не са много, но се оказва, че нито едно не отговаря на тях. Семейство Калайджиеви искат детето да бъде клинично здраво, да бъде до 3 годишна възраст и да не бъде от ромски произход. За тях няма значение дали децата са две или три или какъв е полът.

Галина и Ивайло са имали две предложения - децата обаче не отговаряли на критериите - едното било болно, а другите две - доста по-големи.

Според семейството разказите за корупция в социалната сфера не са само празни приказки. По думите им никой не им е казал да дадат пари, но защо при едни става бързо, а при други по-бавно.

"Но чувала съм от други хора, които са казвали, че за да станат нещата, трябва да приготвите една торба пари. Явно не ни е дошъл редът още да ни поискат." - добавя Галина Калайджиева, цитирано от Нова телевизия.

Галина и Ивайло призовават системата да стане по-експедитивна и опростена, за да случват нещата.

Не са установени случаи на корупция, след редица извършени прокурорски проверки, посочи началник "Дейности и мерки по закрила на детето", в АСП Детелина Котевска.

Много хора вече се съгласяват да осиновят дете, носещо антропологичните черти на ромската общност, допълни бившият социален министър Христина Христова. Котевска обаче отвърна, че трябва да се уважава желанието на кандидатите какво дете искат да осиновят.