Съвременният начин да обикнем историята

24.09.2015 | 13:19 Редактор: Пролетина Съботинова
Съвременният начин да обикнем историята

Създателите на сайта Българска история използват различни клипове и снимков архив с единствената цел да съхранят жива паметта на народа ни и да ни я покажат в най-автентичния й вид . От 2012 година група приятели се обединяват около каузата да предават знанието за миналото, за да одухотворят настоящетo.

В погледите на тези и още хиляди деца в България, Марио и приятелите му, автори  на сайта Българска история - виждат надеждата за така мечтаната от Апостола Васил Левски по-добра България.  Вдъхновени от примера на Дякона, Марио и приятелите му обикалят страната – но с мисията да разказват на учениците забравените истории на българските герои и да образоват децата.


"Ние нямаме друга кауза, освен да популяризираме българска история сред най младите, защото изглежда учениците познават по-известните моменти от нашата история , ето днес един много светъл празник в нашата история - 22 септември, а той остава някак си по назад от 3 март, 24 май, а това е една от значимите данни за нас като българи. Не съм учител, но това което искам да правя е свързано с това, с което е свързана работа на учителя. Искам да осъществявам промяна в образователната система" разказва основателя на сайта Българска история - Марио Мишев.

Най-новият им проект е образователна платформа по история с образователни видеоклиповете по история за ученици.

"Не случайно мотото на Вива Хистори е историята е оживява, защото се опитваме всички статии истории да се дигитализират, а и са подходящи за всички ученици. Клиповете са с продължителност от 5 до 8 минути, като според нас това е най-увлекателният формат. Всичко е разделено на категории – личности, събития, Първа и Втора българска държава, нова история. Черешката на тортата са едни 10 клипа за малчуганитие, които са направени като анимационни филми и пресъздават цялата българска история, точно както може да си го представят и гледат по детските канал" , коментира още Марио за новия им проект Вива Хистори.

За да бъдат автентични филмите, ще се използват снимки и видеокадри, запазени в музеите и архивите от страната. Видеоклиповете ще бъдат изпратени безплатно на всички училища, които желаят да обучават децата с тях. А в бъдеще те може да станат и задължителна част от часовете по история, надяват се авторите Вива Хистори.

Вива Хистори стартира на 1 ноември, Деня на будителя. С надеждата, че интерактивният учебник по история ще даде тласък за така очакваната реформа в образованието.

Още подробности за новия проект на авторите на сайта Българска история - Вива Хистори, вижте в репортажа на Пролетина Съботинова.