ДПС може да подкрепи антикорупционния закон на Кунева

Политическите сили се срещнаха с посланици застанали зад закона "Антикорупция"

11.09.2015 | 17:52 Редактор: Васил Детелинов
ДПС може да подкрепи антикорупционния закон на Кунева

Има шанс отхвърленият от депутатите антикорупционен закон да бъде приет на второ четене. Това стана ясно след среща на 8-те политически сили с посланици в парламента. Преди три дни дипломатите излязоха с позиция, в която остро разкритикуваха депутатите без тези от ГЕРБ и РБ, които гласуваха против и въздържал се. Сега ДПС обеща подкрепа, но с условия. Партньорите в управлението - ПФ и АБВ се оправдаха, че са се съмнявали в независимостта на новото звено за борба с корупцията, а БСП и Атака остават категорично против.

Пред дипломатите и Меглена Кунева от ДПС посочиха, че България продължава да бъде наблюдавана от ЕС не защото няма закони срещу подкупите,а защото те не се спазват. Местан отново изтъкна тезата на ДПС, че новото бюро срещу подкупите ще е зависимо от изпълнителната власт и постави условие, за да даде подкрепата си за закона. 

АБВ припомниха своето условие да подкрепят закона - ако ръководство на новия орган се избира от парламента,а не изпълнителната власт. Настояват също да отпаднат анонимните сигнали. От ГЕРБ обявиха, че ще редактират закона така че ръководството на актикорупционната структура да се избира от Парламента. Обещаха да отпаднат и анонимните сигнали. Общата позиция на дипломатите представи посланикът на Холандия у нас, като изрази надежда българските политици да приемат закона и започнат ефективна борба с корупцията. 

Вицепремиерът Меглена Кунева предпочете да не коментира. А БСП, "Атака" и Патриотичният фронт разкритикуваха позицията на посланиците от миналата седмица в подкрепа на антикорупционния закон, с аргумента, че е намеса във вътрешните работи на България.

Репортаж на Васил Детелинов.