130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

В София церемонията по случай празника ще се състои от 11.30 ч., пред Мавзолея на княз Александър І Батенберг

06.09.2015 | 09:41 Редактор: Георги Стоянов
130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Днес се навършват 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Още по темата

В София церемонията по случай празника ще се състои на 6 септември, неделя, от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева.

В 9:00 часа пред Националния стадион „Васил Левски“ пък е стартът на „I-ви София Екиден Маратон“, посветен на 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Началото на надпреварата, която се провежда под патронажа на Японското посолство, ще обяви г-н Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас.

 

До момента участие в маратона са заявили близо 50 аматьорски отбора - любители на бягането, включително състезатели от Сърбия и Македония, както и отбори на Пожарната, МВР и Сухопътните войски. В проявата ще се включат и професионални състезатели, сформирали „Дрийм тийм“ от името на верига магазини SLS, сред които Йоло Николов (шампион на България на 5000м и 10000м и треньор на новия рекордьор на България на 3000м с препятствия Митко Ценов), Андрей Гридин (бронзов медалист в дисциплината ски бягане за Световната купа) и Шабан Мустафа (държавен шампион на маратон и 4-ти на Световното първенство по планински маратон в Швейцария), както и ТВ-водещият Деян Славчев-Део. Церемонията по награждаването ще се проведе в 13:00 часа.

По повод Деня на Съединението на 6 септември ще отворят врати за посетители с вход свободен Националният военноисторически музей (НВИМ) в София (от 10.00 ч. до 18.00 ч.) и Музеят на авиацията в Пловдив (от 9.00 до 17.00 ч.). За първи път, специално за празника НВИМ ще представи оригинални знамена на Съединението.

В Пловдив празникът започва в катедралния храм „Света Богородица“ с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта в центъра на града членовете на пловдивския комитет  „Родолюбие“ ще направят  възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред Паметника на площад "Съединение", на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Преди официалната церемония в музея на Съединението ще бъде открита изложбата "Съхранената памет на Съединението от 1885 година" в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции. Посетителите ще могат да видят вещи, документи и снимки на много от дейците на Съединението - Захари Стоянов, Коста Паница, капитан Атанас Узунов.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи в църквата "Въведение Богодорично" при катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" литургия по повод годишнината от Съединението и молебен за благоденствие.  Тържествено ще бъде вдигнато националното знаме. В Ловеч предстои и концерт на представителния духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия.В парка „Стратеш“ ще се проведе и второто издание на атрактивното детско велосъстезание „Деца на колела“.

По силата на Берлинския договор, подписан през 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава в пределите на Османската империя. На 6 септември 1885 година български войници завземат конака в Пловдив и арестуват областния управител на Източна Румелия. Създадено е временно правителство, което обявява обединението на двете части от България. Два дни по-късно - на 8 септември княз Александър Батенберг утвърждава Съединението. То е признато от Великите сили едва на 5 април 1886 г. с подписването на т.нар. Топханенски акт.