Лидерите от РБ се събират, за да уточнят как ще се явят на местните избори

Това е ден, след като възникна напрежение между политическите сили от блока

31.08.2015 | 11:19 Редактор: Ирина Георгиева
Лидерите от РБ се събират, за да уточнят как ще се явят на местните избори

Лидерите на партиите от РБ ще се съберат на 31 август, за да се уточнят как ще се явят на местните избори. Това е ден, след като възникна напрежение между политическите сили от блока заради обявеното намерение от три от формациите в него да се явят заедно на местния вот, очаквайки и останалите да се присъединят.

Темата за единната регистрация на Реформаторите за изборите за кметове и общински съветници, която върви от известно време, бе подхваната този път от лидера на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев, който заяви, че към момента само три партии от дясната формация - ДСБ, БЗНС и Народна партия Свобода и достойнство, са потвърдили, че ще се явят заедно на изборите на 25 октомври, пише Dnes.bg.

Кънев изрази очакванията си СДС и ДБГ на Меглена Кунева също да декларират съгласието си РБ да се яви единно и заяви, че разкол вдясно няма да има.

В отговор СДС и ДБГ излязоха с обща позиция, в която изразиха "категоричното си несъгласие с опитите на партньорите си от РБ - ДСБ, НПСД и БЗНС, да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

"Структурите на РБ разчитат на единството и спазването на споразумението, другото е извиване на ръце и чупене на пръсти, което аз категорично не приемам за нормална коалиционна политика." - коментира скандала от вчера лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева.

"След вчерашния призив излязохме с наш прочит на ситуацията. Направи се така, че да изглежда, че има едни партии, които много искат единство и други, които не искат. Абсолютно не съм съгласна с такава манипулация." - категорична бе тя пред Нова тв.

Кунева припомни, че на 18 април ДБГ първа излезе с решение на Националния си съвет за единна регистрация на РБ, което е препотвърдено на 20 май от Изпълнителния съвет на ДБГ, както и на 9 юни с подготовката на проект за коалиционно споразумение, също и на 20 юни със следващо решение на Националния съвет на ДБГ, който възлага на ръководството да се подпише коалиционна споразумение в РБ.

"След това имахме решения за единна регистрация на 3 август и на 18 август. И през ум не ни е минало да поканим една от партиите да се подпише сепаратистко коалиционно споразумение." - подчерта тя.

Кунева обяви, че на 31 август предстои събиране на председателите  а партиите от Блока за това как, не дали, РБ да се яви заедно на изборите.

"Когато ден по-рано се правят подобни акции и се създава впечатление, че има партии, които не желаят единството, не се изгражда добра среда за консолидация", настоя тя, като допълни, че подобно внушение не отговаря на истината.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък коментира пред bTV, че е учуден от реакцията на ДБГ и СДС и призна, че я намира за доста политически несериозна.

"Каним се и разговаряме от 6 месеца, последната наша покана беше отпреди 3 седмици", защити се Кънев, като отбеляза, че е направил редица опити за среща. Освен това е поканил всички партии от РБ на разговор днес, като в мейла си е отбелязал, че между три от партиите вече има съгласие.

"Това, че се правят на изненадани е странно", каза още той.

"Вместо да си пускаме декларации по медиите да си седнем на задниците и да вземем решени", призова той, като допълни, че на този етап няма достатъчно съгласие за единна регистрация. Според него в момента кандидатите им за кметове нямат спокойствието, от което се нуждаят.

Той даде пример с кандидат-кмета на Монтана Златко Живков, който е от СДС, но въпреки това му се е обадил и му казал: "Моля те Радане, стегни ги, идват сроковете за регистрация".

Кънев добави, че стабилността се вижда от взетите решения, не от празните обещания.

"Много декларации се оказаха неискрени в РБ", посочи той.