18 политически сили са се регистрирали досега за местните избори

От 31 август до 14 септември могат да се подават документи в ЦИК за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции

30.08.2015 | 15:33 Редактор: Ирина Георгиева
18 политически сили са се регистрирали досега за местните избори

За участие в местните избори са се регистрирали 18 политически сили до момента, За 5 от тях от тях Комисията вече е издала решения за регистрация, съобщи Александър Андреев от ЦИК за "Хоризонт". 

С оглед спецификата на двата вида избори, които ще се проведат на 25 октомври, ЦИК в своята концепция за разяснителна кампания ще раздели два вида материали, които следва да достигнат до гласоподавателите,  за да може това да не ги обърква и те да знаят във всеки един от двата избора права имат и как могат да гласуват, пише БНР.

По повод българите, които ще гласуват в страни от ЕС, Андреев припомни, че към 24 април 2015г. те трябва да имат продължително или постоянно пребиваване на територията на страната. По отношение на референдума гласоподавателите трябва да имат постоянен адрес на територията на страната към датата на издаване на указа на президента за референдума, а именно 10 август 2015 година, допълни Андреев.

"За да гласуват в Референдума, гражданите трябва да имат постоянен адрес на територията на страната към датата на издаване на указа на президента за свикването на референдума - 10 август 2015 г. Самото гласуване за кметове и общински съветници и за референдума ще става в две отделни кутии." - уточни Андреев.

От понеделник до 14 септември могат да се подават документи в ЦИК за регистрация на инициативни комитети, партии и коалиции, които ще участват в информационно-разяснителната кампания. Ще има две разяснителни кампании - за местните избори и за референдума.

Основен приоритет пред ЦИК е назначаването на ОИК, които трябва да започнат работа от 5 септември.