Ще продължи събарянето на незаконни постройки във варненския квартал Максуда

Къде са настанени останалите без дом

25.08.2015 | 20:00
Ще продължи събарянето на незаконни постройки във варненския квартал Максуда

Къде живеят останалите без дом хора след като на 20 август 2015 властите във Варна започнаха да събарят незаконните сгради в квартал Максуда. Проверка на Ренета Христова и Цветелин Цветков от ТВ Черно море от 25 август 2015.


Община Варна в момента се грижи за подслона и изхранването на 150 души от квартал Максуда.

149 души са настанени в Социалния учебно- професионален център „Анастасия д-р Железкова“. Сред тях 84 са деца и 65 възрастни. Някои са отказали социалните услуги, каза кметът на Варна.

"На тях им се осигурява нормална среда. Имат течаща топла вода, имат ток, осигурява се ежедневно готвена храна", каза Любомира Комитска, директор Социални дейности в Община Варна.

При необходимост настанените в центъра получават и медицински грижи. Най-доволни са децата, които видяхме, защото имат сигурен покрив и топла храна.

Не всички възрастни обаче са доволни.

Демир, който е трудноподвижен ни каза, че в Максуда е живеел добре, защото е имал къща. Не знае къде ще отиде след това. Пенка обаче твърди, че там е имало "много боклук и мизерия“.

В Община Варна се получават писма от Европейския съд по правата на човека заради събарянето на незаконните къщи, съобщи за Черно море кметът на Варна Иван Портних.

„Даваме отговори, в постоянна кореспонденция сме. Спазили сме всички законови изисквания и процедури и така ще бъде занапред“, каза Портних.

Кметът на Варна добави, че няма акт на съда в Страсбург, който да спира събарянето на останалите незаконни постройки в Максуда и премахването им ще продължи.

"Не мога да се ангажирам с конкретен срок, разчистваме, поетапно ще стигнем до другите", каза Портних. "Много хора отказаха настаняване и социалните услуги, които им предложихме, но това е въпрос на личен избор".

 

Вижте репортажа във видеото.

Още по темата

Варненският квартал Максуда се намира край жп линията до Варненското езеро и много близо до изхода на града в посока София. От десетилетия дерето - централната част на квартала, където минаха багерите, е застроено с паянтови, едноетажни постройки, изникнали сред тонове отпадъци. От квартала се носеше непоносима смрад.

На 20 август в Максуда влязоха багери и жандармерия, след като ромите бяха започнали да се изнасят сами. Няколко районни кметства във Варна са поели настаняването на жителите на квартала.

 

Против събарянето на незаконните постройки се обяви Българският хелзинкски комитет.

На сайта си БХК пише, че „неадекватните и лошо планирани действия на общинските и държавни власти създадоха хуманитарна криза, застрашаваща живота и здравето на много хора, голяма част от които са деца“. Според БХК ромите не били информирани за точния ден и час на началото на събарянето на постройките и определя акцията като "евикция".

 

В следващите дни ще бъде извършена дезинсекция и дератизация на Максуда. Събарянето на постройки продължава.