Установени са 363 нарушения от страна на наемателите на морски плажове

Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие

24.08.2015 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
Установени са 363 нарушения от страна на наемателите на морски плажове

Проверка на МРРБ, възложена от Върховната административна прокуратура, установи поне 363 нарушения при поддържане и управление на морските плажове от страна на концесионерите и наемателите на Черноморското крайбрежие. Проверката установи следните нарушения: 

  • Възпрепятстван е свободният достъп на гражданите до плажовете на българското Черноморие;
  • Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, вкл. на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие;
  • Платените плажни зони надвишават като площ безплатната площ за разполагане на плажни принадлежности, което е в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие схеми;

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

До момента е констатирано, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове.

Въпреки това обаче, задълженията на МРРБ включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които ЗУЧК е предвидил това. В тази насока по реда на надзора за законност ВАП предлага налагане на санкции. МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените административно-назакателни санкции в едномесечен срок. 

По отношение на морския плаж "Корал", ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи.

В обобщение  от извършения мониторинг  могат да се изведат следните изводи:

1. Непосредственият достъп до плажовете по българското Черноморско крайбрежие не се осъществява свободно и безплатно за гражданите, в рамките на законовите изисквания за това. 

2. Общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, поставени върху територията на проверените морски плажове и на допълнителните търговски площи, надвишава площта, посочена в чл.10, ал.7 и ал.8 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 

3. Зоните за разполагане на платени плажни принадлежности не са равностойни като достъп до морето със зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности и са разположени в нарушение на утвърдените от министъра на регионалното развитие и благоустройството схеми.

В доклада на министъра на регионалното развитие и благоустройството са изложени констатации, свързани с всички извършени през настоящия летен сезон проверки на морските плажове, а именно:

1. В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. 

2. В морските плажове, предоставени под наем, са констатирани общо 363 нарушения от страна на наемателите на 36 морски плажа.

3. Нарушенията са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти /288 броя при концесионери и 297 броя при наематели/ и допълнителни търговски площи /49 броя при концесионери и 25 броя при наематели/ в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава /при 19 морски плажа на концесионери и при 22 морски плажа на наематели/.