Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка

Не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода "широкообхватен контрол"

01.08.2015 | 11:50 Редактор: Ирина Георгиева
Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка

Пътните полицаи отново могат да спират автомобили по своя преценка без да заснемат проверката.

В началото на 2015г. беше въведено проверките да се извършват само метода на т. нар. "широкообхватен контрол" с цел да се предотврати корупцията за контрол по пътищата. След това патрулните коли бяха оборудвани и с камери.

От МВР сега съобщават, че пътните полицаи и служители от звената "Престъпления по пътищата" и "Сигма" вече могат да санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата, като не е задължително проверката да се извършва в условията на видео заснемане и аудио запис или по метода на т.нар. "широкообхватен контрол", съобщи "Дарик".

Мярката е влязла в сила още на 24 юли. Целта е активизиране на контролната дейност и недопускане на системни нарушения от участниците в пътното движение, пишат от МВР.

За всяко спиране служителят е длъжен да вземе отношение и да издаде съответния административно-наказателен документ - фиш или акт за установяване на административно нарушение, се посочва още в съобщението.